Voće je zdravo zahvaljujući prisutnosti brojnih vitamina i minerala, ali postoji mišljenje da, za razliku od slatkiša, unos ne treba ograničavati.

Međutim, to nije točno. Šećer koji se nalazi u voću brzo se apsorbira u ustima i značajno povećava razinu glukoze u krvi. Ako ste na dijeti, ne morate se odreći voća, ali važno je birati voće s najmanje ugljikohidrata.

Jagode

Mogu se jesti u smoothieju, voćnoj salati ili kao desert preliveni grčkim jogurtom. Osim jedinstvenog okusa, jagode imaju odlična nutritivna svojstva.

Dijeta s jagodama
Unsplash 

Sadrže više vitamina C od naranče, sadrže željezo i kalcij koji jačaju kosti. Visoka količina vlakana poboljšava peristaltiku crijeva i bori se protiv zatvora. Jagode također sadrže elaginsku kiselinu, antioksidans koji podržava imunološki sustav. Njihov sadržaj kalorija je vrlo nizak - 100 g sadrži samo 32 kalorije, uključujući 7,68 g ugljikohidrata.

Maline

Glavna preporuka stručnjaka u borbi protiv kilograma. Izvrsnog su okusa, savršene za dijetu, pa čak i za one koji ne mogu bez slatkiša. U malinama ćete pronaći ne samo vitamine C i E, već i minerale poput kalija, kalcija, fosfora, magnezija i željeza.

Maline su korisne protiv upalnih procesa
Shutterstock 

Njihova svojstva poznata su tisućama godina. Zbog protuupalnog i antipiretskog djelovanja, maline se preporučuju oboljelima od gripe i prehlade. Osim toga, zbog sadržaja kalija, magnezija i kalcija snižavaju krvni tlak, jačaju srce i imaju antiaterosklerotična svojstva.

Ako brinete o svojoj figuri, ne morate brinuti o svojoj težini - 100 g malina ima samo 52 kalorije, uključujući 11,94 g ugljikohidrata.

Lubenica

Lubenica gasi žeđ gotovo kao voda! Citrulin, koji se nalazi u jestivom dijelu lubenice, potiče regeneraciju organizma nakon napornog vježbanja.

Lubenica.jpg
Shutterstock 

Zahvaljujući argininu, djeluje kao afrodizijak, učinkovito povećavajući naš libido. Osim toga, lubenica nadmašuje rajčicu po sadržaju likopena, antioksidansa koji smanjuje rizik od srčanog udara i raka. I što je najvažnije, 100 g lubenice ima samo 37 kalorija, uključujući 8,4 g ugljikohidrata.

Grejp

Ubrzava metabolizam, ima malo kalorija, a zbog niskog glikemijskog indeksapreporučuje se dijabetičarima.

Grejp je bogat vlaknima, što može pomoći u smanjenju razine šećera u krvi
Unsplash 

Kaša jednog grejpa daje nam više vitamina C od preporučene dnevne doze, kao i trećinu preporučene dnevne doze provitamina A, odnosno beta-karotena. Mnoga su istraživanja pokazala da grejp povoljno djeluje na srce – snižava razinu kolesterola i krvni tlak. Ako ste na dijeti, trebali biste znati da 100 g ovog ukusnog voća ima 42 kalorije, uključujući 10,66 g ugljikohidrata.

Dinja

Ako niste znali, dinja pripada obitelji krastavaca. Utažuje žeđ, smanjuje rizik od nakupljanja aterosklerotskog plaka i regulira krvni tlak.

Dinja
Shutterstock 

Dinja je izvor beta-karotena, odnosno provitamina A i kalija. Osim toga, vrlo je niskokalorična, jer se 90 posto dinje sastoji od vode. Ako vas brine težina, znajte da 100 g voća sadrži samo 34 kalorije, uključujući 8,16 g ugljikohidrata.