Piskavica je ljekovita biljka koja raste na području Mediterana. Često se koristi kao začin, a njene sjemenke imaju brojna blagotvorna svojstva za organizam.
Zovu je i božjnom travom, kozjim rogom, a koliko dugo je njena ljekovita upotreba poznata čovječanstvu svjedoče i nazivi grčko sijeno ili grčko sjeme jer postoji predaja da su je još stari Grci koristili da bi dobili snagu za borbu.
Sjemenke piskavice
Kod piskavice su jestivi listovi, klice i sjemenke od kojih se često pravi čaj. Bogate su vitamininma i mineralima te dijetalnim vlaknima.
Prema pisanju portala Healthline, 100 grama sjemenki piskvice ima samo 35 kalorija, a sadrži 60 posto ugljikohidrata, 25 posto dijetalnih vlakana, 23 grama proteina, 6 grama lipida i 9 grama vode. Također sadrže 20 posto preporučene dnevne doze unosa željeza, 7 posto preporučene dnevne doze unosa mangana i pet posto preporučene dnevne doze unosa magnezija.
Ugljikohidrati iz sjemenki piskavice imaju visok glikeijski indeks što znači da mogu smanjiti razinu šećera u krvi i kolesterol, a dodavanjem piskavice se može smanjiti glikemijski indeks drugih namirnica.
Najbolje ih je konzumirati pečene jer imaju manji udio ugljikohidrata i veći udio proteina, a namakanje, klijanje i pečenje sjemenki piskavice povećava probavljivost proteina za 10 do 15 posto.
Zdravstvene dobrobiti piskavice
Omjer omega-6 i omega-3 masnih kiselina u sjemenkama piskavice je otprilike 3:1, te promiče zdravlje i smanjuje rizik od kroničnih bolesti povezanih s prehranom.
Najzastupljeniji alkaloid prisutan u piskavici je trigonelin koji potencijalno štiti od dijabetesa tipa 2 i neurodegernerativnih bolesti. Dokazano je da triogenelin smanjuje lipide u krvi, podupire rad bubrega i jetre, prenosi Ordinacija.hr.