Japanke ne vole nešto pržiti u ulju, već više vole kuhanu ili sirovu hranu. Umjerene porcije također omogućuju Japankama da kontroliraju unos kalorija. Za japanskim stolom veća je vjerojatnost da ćete dobiti 10 malih jela nego jedno veliko. Dakle, ako polako jedete porciju za porcijom, vjerojatno ćete jesti lagano i stoga svjesnije.
Riža i riba
Japanska prehrana temelji se na ribi i riži – idealnoj kombinaciji masti i ugljikohidrata. Riža vas puni energijom i pomaže zamijeniti uobičajeni kruh složenim ugljikohidratima. A riba nadopunjuje prehranu proteinima i zdravim masnoćama (na primjer, omega-3 za sjajnu kosu i glatku kožu).
Japanci veliku pažnju pridaju osjećaju sitosti i u njihovoj kulturi nije uobičajeno prejedati se do sitosti. Imaju čak i pravilo koje kaže: 'Jedite dok niste 80% siti, a zatim prestanite.'
Fermentirani proizvodi od soje kao što su tofu i miso izvrstan su spoj. Dodate li ih u obroke, brže ćete se 'zasititi' hrane, što znači da ćete jesti puno manje nego prije.
Alge
Japanke često jedu i wakame (morska trava iz Tihog oceana), koja se smatra superhranom. A sve zato što wakame nije samo niskokalorični međuobrok, već i proizvod koji pomaže ubrzati metabolizam. Možete ga dodati salatama ili miso juhi.
Kako i što jedu Korejke?
Japanke i Korejke dan započinju obilnim doručkom. Obično uključuje rižu, miso juhu i soju.
Deseci tradicionalnih jela s povrćem glavni su spas korejskih žena. Primjerice, njihovo najpoznatije jelo sastoji se od riže s mesom i sirovim jajetom te cijelog niza različitog povrća: mrkve, krastavaca, algi, špinata, klica soje, gljiva...
Još jedna tajna je jesti kimchi svaki dan. Ovo je pikantni kiseli kupus koji je bogat vitaminima i probioticima. Prema korejskim legendama, ovaj sastojak pomaže Korejkama da očuvaju mladost.
Biljni čajevi
Za razliku od Kineskinja ili Japanki, Korejke preferiraju biljne čajeve od lišća aralije, metvice i duda. Najpopularniji je čaj od heljde (često se prodaje kao 'čaj s okusom čokolade').
A ako nema biljnog čaja, onda neki piju zeleni čaj sa smeđom rižom. Također se smatra antioksidativnim napitkom za održavanje ljepote, piše Stil.