Blagdani su vrijeme veselja, druženja i, naravno, obilja hrane na svakom koraku. No, često nas upravo ti bogati obroci mogu odvesti u zamku prejedanja, ostavljajući nas s osjećajem težine i kajanja.

Gastroenterolog doktor Vojislav Perišić otkriva kako se oporaviti nakon višednevnog prejedanja, a u tome će vam pomoći dva domaća jela.

'Ujutro treba uzeti juhu koja 'donosi' tekućinu, sol i antioksidanse. Osoba koja je pila viski sigurno je puno mokrila, a unosila malo tekućine. U tom slučaju dolazi do kolapsa organizma', objasnio je dr. Perišić za Prvu TV.

Pileća juha.jpg
Shutterstock 

'Nije znanstveno dokazano, ali postoji puno empirijskih stajališta, te spekulativnih momenata koje ne bih želio iznositi... Ipak, ima puno dokaza da je pileća juha puno bolja za oporavak od one napravljene s govedinom. Ali ta juha se ne pravi od svakog mesa, nego od bataka i karabataka', ispričao je.

Nakon juhe, liječnik preporučuje kuhanu junetinu s povrćem.

'Nema velike dilatacije želuca. Dodan je hren. To je antioksidativni enzim koji čisti', kaže on.

Prema njegovim riječima, veliki unos hrane predstavlja antioksidativni napad, stres, a hren je tu da zaustavi taj napad. Nakon juhe jede se kuhano meso s povrćem, prema njegovoj preporuci.

Govedina s povrćem, varivo.jpg
Shutterstock 

'Mora sadržavati malo krumpira, celera, pastrnjaka... A moja je baka znala velike glavice luka prerezati na pola, staviti na tanjur, pa dodati u juhu. Nakon toga možete 'letjeti'', istaknuo je.

Mnogi luk nakon što se skuha u juhi bacaju, no liječnik objašnjava zašto se to ne smije činiti.

'Postoji kemijski spoj u luku koji se zove inulin, a koji je važan probiotik. Kuhanjem se uništava ta gorka tvar, pa potičemo dobre bakterije, koje će svojim svojstvima pomoći da naš mozak bolje funkcionira', zaključio je, a prenosi Stil