Prehrana Novaka Đokovića uvijek je zanimljiva tema i mnogi u njemu nalaze inspiraciju za životne promjene. Najbolji tenisač svijeta odbija se svrstati u vegane ili vegetarijance, ali uvijek ističe da su mu se zdravlje i kondicija drastično popravili kada je prestao jesti meso.
Njegova supruga Jelena Đoković se trudi da svojoj obitelji osigura zdrave obroke, pa je i sama završila tečaj nutricionizma.
Jelena je jednom prilikom na Instagramu otkrila kako izgleda njezina prehrana i kojih se pravila pridržava.
'Ne jedem meso, ribu, mliječne proizvode ili šećer. Moja prehrana je 70 % sirova hrana, 30 % kuhana (juha, tjestenina, kvinoja, riža). Nemam problema s glutenom, ali ipak radije izbjegavam. Je li teško? Ne, ako znaš zašto to radiš i ako si dobro informiran o tome. I da, teško je pronaći pravu hranu, pripremljenu na zdrav način. Zato organizacija i dobro informiranost je ključna', objasnila je ona.
'Sretna sam što imam partnera koji se, kao i ja, zalaže za to da ostane zdrav i snažan, pazi na prehranu (iako se naši režimi prehrane malo razlikuju)', napisala je Jelena tom prilikom.
Povremeno objavljuje i recepte, a mi vam donosimo recepte za neke od njenih omiljenih jela.
Kvinoja s povrćem
Kvinoju možete pripremiti kao rižu. Najbolje ju je prije kuhanja malo isprati i namočiti, zatim zakuhati vodu, dodati kvinoju i kuhati na laganoj vatri dok ne omekša.
Omjer je otprilike dvije šalice vode na jednu šalicu kvinoje, a kuhanje traje kraće – petnaestak minuta.
Možete ga poslužiti uz bilo koji obrok - za doručak dodajte nasjeckano voće, za ručak dodajte sastojke za salatu, a navečer je je najbolje pomiješati s malo nasjeckane ili propržene mrkve i začiniti po želji.
Sastojci
• 2 šalice kuhane kvinoje
• 1 šalica naribane mrkve
• 1 glavica crvenog luka
• 1 žuta paprika
• 1 vezica peršina
• jabučni ocat
• maslinovo ulje
• sol i papar
Priprema
Namočite kvinoju oko pola sata pa je skuhajte. Mrkvu naribati, a luk i papriku sitno nasjeckati. Pomiješajte sve sastojke, začinite po želji i poslužite malo ohlađeno.
Tjestenina s pesto umakom
Sastojci
• 2 vezice svježeg bosiljka
• 100 g pinjola (probajte i varijantu s bademima)
• malo maslinovog ulja
• tjestenina
Priprema
Tjesteninu skuhajte u dosta posoljene vode. Ocijedite i sačuvajte malo vode. Bosiljak samljeti u blenderu s bademima i maslinovim uljem. Pomiješajte tjesteninu s umakom, dodajući malo vode od kuhanja kako biste prilagodili gustoću umaka. Posoliti po želji.
Bruskete bez kruha
Sastojci
• 5 velikih krumpira prerezanih na pola
• 2 rajčice
• malo svježeg bosiljka
• češnjak
• sol i papar
Priprema
Skuhajte krumpir s ljuskom. Ogulite ga i narežite na kolutove. Nasjeckajte rajčice, na svaku plošku krumpira stavite po jednu žlicu. Pospite nasjeckanim češnjakom i bosiljkom, pokapajte maslinovim uljem i posolite pa kratko zapecite u pećnici, piše Lepa&Srećna.