Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MISTERIJA RIJEŠENA

ŽIVJELI SMO U ZABLUDI Sperma je dobra za našu kožu?

Autor Sara Schmidt
Autor Sara Schmidt

Osim par YouTubera i njihovih vrlo vjerojatno preuređivanih fotografija, dermatolozi i znanost još uvijek nemaju konkretne dokaze o tome da sperma može išta učiniti

Izvor: Story

Stvar je sljedeća: Iako mislimo da o spermi znamo puno, naše se “znanje” uglavnom svodi na stvari koje smo negdje čuli odnosno stvari koje nam nalaže naš zdrav razum. No, koliko zapravo znamo o spermi odnosno njezinim prednostima kada je u pitanju ljepota i zdravlje?, piše Cosmopolitan. 

Postavili smo sva važna pitanja kako vi ne biste morali.

1. Dakle, je li sperma dobra za našu kožu?
Iako smo o ovome čuli mnogo, YouTube videi i osobna iskustva celebrityja možda nam ipak nisu dovoljna za konačnu procjenu. Pa, ako je pitati znanost, još uvijek ne postoje ikakvi dokazi da sperma dolazi s ikakvim beneficijama za našu kožu. S druge strane, iskustvo je pokazalo kako ista praksa može izazvati alergijske reakcije, ali i prenijeti niz spolnih bolesti.

2. Nije li netko tvrdio da pomaže u tretiranju akni?!
Ah, urbani mit. Naime, popularno vjerovanje je to da spermina, sastojak sperme koji djeluje antioksidativno i protuupalno, može pomoći u rješavanju problematične kože. Ipak, za to još uvijek nema nikakvih dokaza. Ipak, znamo jednostavniji, a puno učinkovitiji način rješavanja spomenutog problema.

Izvor: Story

3. Želite nam reći da nije učinkovita ni u borbi protiv starenja?
Za ovo čak i postoji djelomična znanstvena poveznica. Naime, spermina sadrži spermidin, sastojak čije direktno ubrizgavanje u kožne stanice doista može usporiti proces starenja. S druge strane, još uvijek nije sigurno da isti efekt možemo postići vanjskim nanošenjem. Hm, a da se držite seruma i SPF-a?

4. Ali puna je proteina! To mora nešto značiti!
Istina je. Sperma sadrži čak 200 odvojenih proteina no 5,040 miligrama na 100 mililitara jednostavno nije dovoljno da bi osjetili ikakvu razliku. Ako tu brojku stavite u prehrambene vrijednosti, ona iznosi oko 5 grama. Prosječnoj ženi potrebno je 46 grama proteina dnevno, dok prosječnom muškarcu potrebno je 56 grama. Drugim riječima, konzumacija sperme neće bitno utjecati na vašu dijetu niti išta napraviti vašoj koži.

5. A cink?
Sperma sadrži oko 3 posto dnevne doze cinka. Žene bi dnevno trebale konzumirati 8 miligrama dok bi muškarci trebali konzumirati 11. Zato, baš poput proteina, cink ima fantastičan učinak na vašu kožu i zdravlje i najbolje bi bilo konzumirati ga kroz hranu odnosno suplemente. 

Izvor: Story

6. Znači da ćemo isti odgovor dobiti pitamo li i za ureu…

Otprilike. Urea hidratizira, čisti i pomaže u apsorpciji ostalih proizvoda za njegu, ali beauty brendovi koriste sintetičku verziju, a ne onu koju možemo pronaći u mokraći ili spermi. Kratko i jasno, odgovor je da, sperma ne sadrži dozu koja bi bila dovoljna za ikakav bitan efekt.

7. Dakle, sperma nema baš nikakav učinak na našu kožu?
Osim par YouTubera i njihovih vrlo vjerojatno preuređivanih fotografija, dermatolozi i znanost još uvijek nemaju konkretne dokaze o tome da sperma može išta učiniti. Zato, kad vas sljedeći put netko pokuša namamiti tom forom, znate točno što im možete reći. 

Povezane vijesti

8. Dobro, a što je s kosom? Ima li u tome imalo istine?

Spermidin može stimulirati rast kose i to je nešto što je dokazano istraživanjem. Štoviše, jedan je salon u Londonu nudio masku za kosu napravljenu od bikove sperme, ali i drugih sastojaka koji na kosu djeluju ekstremno njegujuće.

S druge strane, postoji niz drugih proizvoda koji će postići jednaki efekt bez neugodnog zapetljavanja i sljepljivanja kose.

Tagovi

Najčitanije

Najnovije