Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MLADEN DUDUKOVIĆ

Zagrebački liječnik otkriva tajne estetske kirurgije

Autor promo
Autor promo

Dr. Mladen Duduković s nama je podijelio svoju strast prema ljepoti i životne savjete koji ga vode

Izvor: promo

Za doktora estetske medicine vrlo je bitno da savlada medicinu i da ima oko za estetiku.
Dr. Mladen Duduković je majstor za oboje, zagrebački liječnik koji je put započeo na medicinskoj plastičnoj kirurgiji na Odjelu za kirurgiju dojke najpoznatije bolnice KBC Zagreb, a sada se u potpunosti posvetio estetskoj kirurgiji. Voli predavati svoje znanje drugima i za svoj rad imenovan je za Merzova reginalnog trenera. Iako za sebe kaže da je jednostavan čovjek koji voli Kraševe ledene kocke, lokalno pivo i provoditi vrijeme s djecom, njegovo je ime već poznato na cijelom Balkanu, a i šire. S nama je podijelio svoju strast prema ljepoti i životne savjete koji ga vode.

Izvor: promo

Vaša odluka da odmah krenete u estetsku medicinu nije bila sasvim pravocrtna iako ste rođeni za posao koji radite.

Bilo je dosta neobično. Ja sam od početka ustvari htio specijalizirati plastičnu kirurgiju, ali u Hrvatskoj to nije bilo moguće. Onda sam otišao na ginekologiju misleći da ću biti zadovoljan radeći humanu reprodukciju. I već sam nakon nekoliko mjeseci odustao. Zatim sam se educirao kao kirurg i velik dio karijere proveo sam u medicinskoj, ne estetskoj, nego medicinskoj plastičnoj kirurgiji. A to je pak jedna širina koju nemaju estetski liječnici. Ali realnost je ta da stvarno jako puno treba raditi na tome. Kad gledam sad unatrag svojih 12 godina, rekao bih da sam stvarno skoro sve svoje slobodno vrijeme podredio tome da sada budem tu gdje jesam. To je posao koji moraš sa svakim svojim klijentom odraditi od početka do kraja. I kad čovjek ulazi u to, mora stvarno znati da će morati dati jako puno sebe unutra i nije mi žao.

Izvor: promo

Imate li ikad osjećaj da kolege i ostali gledaju na tu granu medicine neozbiljno? Ne suočavate se s bolešću i ne spašavate živote…

Moj stav prema tome je da ljudi mogu smatrati banalnim i laganim to što radim, ali
odgovornost je jako velika. Na fakultetu te nauče odgovornosti. Kad si kirurg, imaš još i veću odgovornost jer je to jako stresno zanimanje. Trebao bi znati čime se baviš i poznavati svoja ograničenja. Moraš znati riješiti sve moguće komplikacije koje možeš napraviti i tako si sigurno dobar doktor na području na kojem radiš. Ja sam na sreću kirurg prije svega i svoju edukaciju iz plastične kirurgije obavio sam u doba ekspanzije neinvazivnih metoda pomlađivanja. Tako da sam odrastao profesionalno s tim. Mislim da su prošla ona vremena kirurga: „to treba operirati i ništa drugo“, a s druge strane, pogotovo opet ne možemo reći da će se apsolutno sve riješiti neinvazivnim metodama. Taj spoj, znači i neinvazivne medicine i plastične klasične estetske kirurgije koja ima i dalje svoje mjesto u pomlađivanju, pravi je smjer u mom poslu.

Koji su sada trendovi u estetskoj medicini? 

Trendovi u estetskoj medicini se mijenjaju. U klasičnoj estetskoj medicini u Hrvatskoj su
glavne operacije povećanje grudi, korekcija nosa, zatezanje kože lica (facelifting) i drugo. Kad govorimo o neinvazivnoj medicini, trendovi se mijenjaju kako se mijenjaju tehnike i kako se uče tehnike pomlađivanja. Jer realno, kad sam ja počeo s time, puno se radilo s botoksom. Danas je trend skroz drukčiji. Danas se radi holistički pristup cijelom licu, konturiranje lica, vraćanje volumena na mjesto gdje je nekad bio. Idealno je napraviti lice u proporcijama koje su prave za pacijenta, dobiti neku idealnu konturu cijelog lica.

Izvor: promo

U Vašem poslu vrlo su bitni materijali koje koristite. Što je najbolje za Vaše pacijente?

U neinvazivnoj estetskoj medicini mnogi su proizvodi preskupi, zato treba dobavljati stvari
od dobrog strateškog partnera, tvrtke koja će ulagati u edukacije da se možeš bez bojazni
uhvatiti sa svim oblicima estetskog pomlađivanja i uljepšavanja. Da nemaš tabua, da znaš
apsolutno sve o tehnikama i preparatima. Prije sam radio pretežno s hijaluronskim filerima. Onda sam se uhvatio filera koji stimuliraju kolagen poput Radiessea tvrtke Merz. Rekao bih da u današnjoj praksi neinvazivnog pomlađivanja u više od 50 posto u mililitrima koristim proizvod Radiesse. A fileri i dalje imaju svoje bitno mjesto u estetskoj medicini. U principu zadovoljan sam proizvodima Merz te njihovom kvalitetom i sigurnošću i imam veliko samopouzdanje s njima. Jako je važno za taj proizvod da je prepoznat na tržištu, da tvrtka koja stoji za tih proizvoda mora biti poznata. To mora biti dobar brend. Ali važnija od svega je sigurnost. Da je manje komplikacija s njima nego s nekim konkurentskim proizvodima koji mogu doći iz prekooceanskih zemalja i koji budu znatno jeftiniji. Ja nekako ne želim imati najjeftinije usluge u gradu, želim imati omjer kvalitete i cijene. I to je to što me zanima. Ja ću svojim pacijentima ponuditi najbolje za novac koji oni mogu platiti. To je moj moto i u kirurgiji i u neinvazivnom pomlađivanju.

Izvor: promo

Puno naglaska stavljate na edukaciju. Što to točno znači?

Prije nego što sam počeo koristiti Merzove proizvode, pohađao sam slične radionice. Nakon toga sam se uključio u edukacijski program tvrtke Merz, kroz Medis. I radio sam tu u svojoj regiji regionalne radionice jer sam regionalni trener za Bosnu i Hercegovinu, Sloveniju, Srbiju, Hrvatsku i Makedoniju. Napravio sam više od 30 radionica u posljednjoj godini. Taj dio me posebno veseli zato što je to jedan drukčiji posao, educiraš druge liječnike i od njih dobivaš povratne informacije s njihovih tržišta koji imaju drukčije zakone nego tvoje domicilno tržište. Osjećaš se jako dobro što ljudima možeš pokazati nešto ti znaš da bi oni mogli to kasnije upotrijebiti na svojim pacijentima da bi se osjećali bolje. To je super stvar.

Izvor: promo

Vaša radost u dijeljenju znanja nagrađena je jer ste nominirani za internacionalnog trenera Merz Aestheticsa. Ima li to neku ulogu kod Vas?

Nominacija za Merzova internacionalnog trenera stvarno me veseli zato što je Hrvatska jako malo tržište. I generalno da iz Hrvatske uspijem doći do internacionalnog trenera na tržištu koje možda nije u jako velikom fokusu velikih multinacionalnih kompanija zbog broja stanovnika i broja potrošača. Onda ću znati da sam stvarno napravio kvalitetu i da mogu tu kvalitetu ponuditi i ovdje.

Doktor znanosti, dvije klinike, nominacija za internacionalnog trenera Merz Aestheticsa…Već ste sve postigli ili gradite nove ciljeve za budućnost?

Kao mali dobio sam od tate dobar savjet: „Sine, bolje ti je biti prvak svijeta u hvatanju leptira nego prosječni inženjer.“ I to je stvarno istina. Znači, želim da ono što radim radim najbolje. Prosjek me ne može veseliti. Tako da u ovom trenutku imam cilj postati najbolji što mogu u ovom poslu i napraviti čak i veću kliniku od ovih dviju koje imam. I da klinika sama po sebi ima reputaciju, čak i međunarodnu. To bi me zadovoljilo što se tiče estetske medicine i estetske kirurgije. Na kraju dana ljepota je nešto što je ugodno za oko, a što je još bitnije je lijep osjećaj. Ljepota nije težnja k nekim stereotipima. Na takav način ne možeš se osjećati lijepo. Bitno je da si zadovoljan sobom, onda ti cijeli dan može biti ugodan.

Najčitanije

Najnovije