Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DOZA INSPIRACIJE

Domaća novinarka ponosna na celulit: 'Nemam se potrebe skrivati'

Autor Nika Romek
Autor Nika Romek

Nema problem s prikazivanjem realne slike, što je nažalost postalo rijetkost na društvenim mrežama

Izvor: Instagram

Instagram je platforma koja je danas prisutna u svačijoj svakodnevici. Objavljivanje fotografija, praćenje raznog sadržaja, komentiranje, lajkanje - sve je to što svaki dan radimo. Nažalost, često takav sadržaj može biti na samoj granici nerealnog. U moru filtera i uređivanja fotografija, rijetki su koji pokazuju realnu sliku života. Jedna od takvih je i novinarka Matea Miljan Rafaj, koja je velika zaljubljenica u modu, zbog čega ju i prati preko 40 tisuća ljudi. Uz odlične, razigrane i šarene odjevne kombinacije, poznata je i po tome što ne skriva celulit, trbuščić i ostale nepravilnosti zbog kojih danas dame na Instagramu često djeluju savršeno. Što se krije iza svega toga, Matea je ispričala za Story.hr.

Instagram vs. realnost se često može vidjeti na ovoj platformi. Kako gledate na to, mislite li da u tome ima loših strana?

Hoće li Instagram na nekoga utjecati dobro ili loše ovisi o količini konzumiranog sadržaja, o vlastitim stavovima i o onome koliko smo u tom trenutku zreli. Naravno da sadržaj često šalje krivu, nerealnu sliku života koji je uglavnom drugačiji od toga što vidimo, no i to ima svoju pozitivnu stranu jer nam nekada dopušta maštanje, a možda i postavljanje nekih realnih ciljeva. Dokle smo god mi u našim glavama jasni s onim što je život, što je realno, što možemo ili ne možemo, problema nema. Mislim da ova mreža može negativno utjecati na mlađe generacije koje možda još uvijek nemaju izgrađene stavove ili ih grade na temelju nerealnog sadržaja.

Zbog ovog se Instagram često predstavlja kao nešto negativno, posebno za mlađe generacije. Kako to komentirate?

Kriva tjelesna samopredodžba, nerealni stavovi, uvjerenja ili želje na temelju prekrasnih fotografija ili video materijala mogu dovesti do problema kod mlađih generacija koji mogu imati daleko veća očekivanja od onih realnih. Mjera sigurno postoji, a bitno je da se ljude o tome educira. Društvene mreže uvelike mogu utjecati na život no upravo realnim sadržajem možemo pružiti i drugu stranu medalje, pokazati radne navike, kvalitete, trudi i put koji ponekad nije lagan.

Što Vas potiče da objavljujete 'realan sadržaj' - poput fotografije s celulitom?

Mislim da prije svega moja spontanost i iskrenost. Nemam se potrebe skrivati, volim sebe ovakvu kakva jesam i skroz mi je normalno da su neke "mane" dio mene. Nikada mi nije palo na pamet da neki sadržaj ne objavim jer se vidi možda moj trbuh, celulit ili kapilare. To sam ja i bitno je da to znam nositi. Ako mi se nešto na meni ne sviđa, sredit ću to u realnom životu, ne u photoshopu. 

Vjerujem da im pružam određeno samopouzdanje, potporu i poticaj da vole sebe onakve kakve jesu

Kakve su reakcije na fotografije s celulitom? Pišu li Vam druge žene?

Žene uglavnom podupiru takve objave jer velika većina nas nosi slično i putem takvih objava i one se osjećaju normalno kako se i trebaju osjećati uvijek. Nekada imam strah da će sve otići u krivom smjeru. Nikako ne želim isticati loše životne navike kao nešto super, ali sitnice koje su dio nas i našeg tijela, uvijek.

Mislite li da pozitivno utječete na svoje pratitelje?

Vjerujem da im pružam određeno samopouzdanje, potporu i poticaj da vole sebe onakve kakve jesu. Većina toga leži u samopouzdanju, ako se ti osjećaš dobro u svojoj koži, to će vidjeti i drugi. S obzirom na to da smo putem medija zatrpani porukama koje uglavnom ostavljaju krivu samopredodžbu na ideale ljepote, ovo je jedan mali korak da pokažemo kako smo lijepe u svakom obliku.

Koliko je Vama bitan sadržaj i poruka koju šaljete pratiteljima? Neki influencerstvo smatraju olako...

Prije svega meni je bitno da ja ostanem ja. Takav je i moj sadržaj u skladu s mojim stavovima i pogledom na život. Nekom prihvatljivom, nekom ne. Bitno mi je zadržati sebe i sve što radim i prikazujem oličenje je mene, mog sadržaja i mojih poruka.

Kakve profile Vi pratite? Što Vam je bitno prije nego što stisnete follow?

Uglavnom pratim fashion profile. Moram priznati da sam u zadnje vrijeme malo zasićena (što je skroz normalno) tako da sam pregledavanje suzila na krug meni dragih ljudi koje volim vidjeti kao i na profile koji nude modu i putovanja jer je to ono što me najviše zanima.

Povezane vijesti

Inače ste poznati po odličnim i razigranim fashion kombinacijama. Od kud ljubav za tim, s obzirom na to da znamo da ste novinarka?

Mislim da se ljubav rodila još u osnovnoj školi kada sam se na putu do škole presvlačila u neke lude kombinacije. Dio srednje škole provela sam šivajući svoju robu (čisti amaterizam), sve sam onda preselila na blog i s vremenom na ostale društvene mreže. Ono što sam da volim jesu boje, a kako ih najbolje pokazati nego u odjevnim kombinacijama.

Najčitanije

Najnovije