Sigurni smo da vam se dogodilo da otvorite neki kozmetički proizvod i na njemu vidite da ga možete koristiti jedan vremenski period. 

Morate shvatiti da nije u redu služiti se proizvodima kojima je istekao rok trajanja. Gledajte na to kao na hranu. Biste li pojeli pokvareni sir? Sigurni smo da ne biste. Tako je sa šminkom.

Puderi, ruževi i korektori mogu trajati i do godine dana
Unsplash 

Vjerujemo da vam nije ugodno stavljati na vašu kožu proizvode s grudicama ili neravnim linijama, a tako biste trebali tretirati i proizvode koji su vidno pokvareni.

Neometano korištenje proizvoda čiji je rok trajanja prošao dovodi do konjunktivitisa, alergija, akni i osipa. 

Činjenica je da je nekada teško odrediti rok trajanja jer na proizvodi ne piše datum, već broj mjeseci koje se proizvod može koristiti od otvaranja. Na primjer, ako na proizvodu piše 12M, to znači dvanaest mjeseci.

Bronzeri, rumenila i puderi su najdugotrajniji te se uz odgovarajuće skladištenje mogu koristiti i to dvije godine od otvaranja.

Olovke za oči i maskare su pak sklonije kvarenju pa se preporučuje da se radi osjetljivosti očiju mijenjaju svakih tri do šest mjeseci. Ako je pak riječ o proizvodima u tekućem stanju, poput tekućeg pudera, korektora ili ruža za usne, vrijedi slično pravilo kao i za maskaru i olovke za oči. Tekućem puderu, korektoru ili ružu za usne je jedino rok trajanja dulji i traje do godine dana. 

Sjenila i ostale palete mogu trajati i do tri godine. 

Proizvodi za šminkanje su također pokazatelj zdravlja vaše kože. Mogu se pojaviti alergije, konjuktivitisi i akne ako ih ne koristite pravilno.
Unsplash 

Važno je pridržavati se uputstava za korištenje. Kvalitetne kreme i ostali proizvodi za njegu kože ne vrijede, ako se ne pridržavate rokova trajanja proizvoda za šminkanje koje koristite preko krema.

Svaki proizvođač kozmetičkih proizvoda ima vlastitu politiku pa i na to treba obratiti posebnu pažnju.