Hladnjaci za kozmetiku veliki su trend posljednjih godina. Iako za pravila o držanju određenih kozmetičkih proizvoda u hladnjaku znamo već odavno, s njihovom smo se pojavom krenuli pitati jesu li nam uopće potrebni, budući smo tolike godine sasvim pristojno živjeli i bez njih. Je li vam posebni hladnjak za kozmetiku doista nužan?

Nije, ali ako ne želite da vam se omiljeni proizvodi guraju među salamom i teglicama majoneze i kiselih krastavaca, svakako razmislite o tome da ga nabavite. Plus, izgledaju toliko prokleto šarmantno da znamo da nismo jedini koji ne mogu odoljeti ideji o posjedovanju jednoga.

Bilo da hladnjak za kozmetiku već imate ili tek planirate kupiti, bilo da ćete i dalje inzistirati na korištenju onog kuhinjskog, važno je znati držanje kojih je proizvoda u hladnjaku uopće poželjno.

@rose.friederike R E S T O C K ✨ ig: rose.friederike ✨ #asmr#restock#restocking#beautyfridge#organize#beautyproducts♬ Originalton - ROSE

Proizvode za zaštitu od sunca, maskare, eyelinere, ruževe i parfemepreporuča se držati na suhim i hladnim mjestima pa ni kupaonica ni hladnjak za njih nisu dobra opcija. Zbog izloženosti toplini i suncu svi spomenuti proizvodi mogu promijeniti konzistenciju i postati neupotrebljivi dok vlažna mjesta pogoduju razvoju bakterija pa ih it tog razloga treba izbjegavati.

Proizvodi za njegu, s druge strane, poput kreme za lice (pogotovo one za područje oko očiju), seruma i maski za lice te lakova za nokte potpuno su druga priča. Upravo su ovo proizvodi koje je poželjno držati u hladnjaku, a posebice ako su u pitanju prirodni proizvodi koji ne sadrže konzervanse pa su samim time lako kvarljivi. 

@erinduganjurchak Everything you need to know about SKINCARE FRIDGES #skincare#beauty#makeup#skincarefridge♬ Coming of Age - Blondes

Niske temperature pomažu pri smanjenju otečenosti te ublažavaju crvenilo i iritacije pa su zato kreme za područje oko očiju i općenito proizvodi za njegu još ugodniji i učinkovitiji ohlađeni. Serumi za lice pak nerijetko sadrže vitamin C, retinol i antioksidanse, a jednako će kao i maske za lice i toneri zbog držanja u hladnjaku biti otporniji na oksidiranje. 

Što se lakova za nokte tiče, ako često imate problema s njihovom teksturom koja postaje pregusta i rastezljiva, razlog vjerojatno leži u tome što ih držite na mjestu koje je pretoplo, a ako su još k tome na mjestu s puno sunčeve svjetlosti, neka vas ne iznenade ni moguće promjene u boji. Baš kako biste sve ove loše promjene izbjegli, pospremite ih u hladnjak i produžite im vijek trajanja.