Potpuno je normalno da ljudska kosa nakon nekog vremena postane masna, što možemo 'zahvaliti' uljima koje luči naše vlasište, a ponekad i prekomjernoj upotrebe proizvoda za kosu.

Neki ljudi ipak imaju više problema s vlasištem koje se više masti, na što može utjecati niz faktora - stres, menstruacija, hormoni, hrana...

No, postoji nekoliko trikova, točnije sastojaka, s kojima se taj problem može ublažiti, ako ne i potpuno otkloniti.

1. Sok od limuna

Maska od vitamina omogućuje brz rast i oporavak kose
Instagram 

Limunov sok jedan je od najučinkovitijih načina da se riješite masne kose. Kisele je prirode pa dobro djeluje na masnu kosu, a također je odličan protiv peruti. Da biste koristili sok od limuna na tjemenu, iscijedite sok od dva limuna i pomiješajte ga sa šalicom vode. Nanesite tekućinu na kosu i umasirajte u vlasište, a zatim pustite 10-ak minuta da upiju. Nakon toga kosu operite mlakom vodom.

2. Kupka od čaja

Zeleni čaj pomaže kod problema s masnom kosom
Story 

Za kupku od čaja za kosu može se koristi zeleni čaj ili listovi crnog čaja. Kisela priroda kofeina učinit će vašu kosu sjajnom, dati joj volumen i snagu.

Kupku napravite od jedne ili dvije vrećice zelenog ili crnog čaja koje treba preliti vrućom vodom. Kad se ohladi, umasirajte tekućinu u kosu i ostavite da odstoji 15 minuta, a zatim isperite.

3. Jabučni ocat

Jabučni ocat dobar je za kosu
Unsplash 

Jabučni ocat je još jedan sastojak koji zasigurno imate u kuhinjskom ormariću, a može pomoći kod problema s masnom kosom. On se koristi za uklanjanje suvišnog ulja s vlasišta, a potrebno je jednu jednu šalicu oca razrijediti u jednoj litri vode. Operite kosu tom tekućinom, a nakon pranja kosu nemojte sušiti sušilom za kosu, već ju ostavite da se suši na zraku.

4. Soda bikarbona

Soda bikarbona ima mnoga 'čarobna' svojstva
Story 

Za čarobna svojstva sode bikarbone svi znaju, a nju se može koristiti i na tjemenu za uklanjanje viška ulja i prljavštine. Soda je izvrstan piling, a njezino svojstvo upijanja čine je dobrim kućnim lijekom za upitanje viška ulja s tjemena.

Dvije do tri žlice sode umiješajte s vodom koliko treba da biste dobili smjesu sličnu pasti. Utrljajte pastu po cijeloj kosi i tjemenu, a nakon 15 minuta isperite mlakom vodom.