Stručnjaci tvrde da bolne akne, potkožni prištevi i miteseri sve češće nastaju u zrelijoj dobi, a kao uzrok navode niz razloga.

Na prvom su mjestu hormoni. Naime, u tinejdžerskim godinama tijelo je naviknuto na česte hormonalne promjene, dok u kasnijoj dobi na svaku promjenu reagira puno burnije. Iako ovakve nepravilnosti na licu ne zaobilaze ni odrasle muškarce, kod žena jedan od razloga može biti korištenje kontracepcijskih pilula, njihovo mijenjanje ili povremena konzumacija.

Osim toga, hormonalne promjene mogu nastati i u trudnoći, menopauzi, tijekom menstrualnog ciklusa te izloženosti stresu. Tada tijelo proizvodi više muških spolnih hormona koji potiču povećano lučenje sebuma, što dovodi do začepljenja pora i stvaranja akni.

I dok one pubertetske najčešće nastaju u T-zoni, tj. na čelu, nosu i bradi, kod odraslih žena događaju se u U-zoni lica, odnosno oko usnica i na donjoj čeljusti.

Dermatolozi ističu da je za nastanak ovih problema odgovoran i cijeli niz navika te okolnosti koje nam ne padaju odmah napamet - zagađen gradski zrak, dodirivanje lica prljavim rukama, korištenje stare šminke i nečistog pribora za nanošenje, stres...

Koža lica mora biti zdrava
Instagram 

Kako pomoći takvoj koži? Hranom bogatom cinkom kojom obiluju mahunarke i orašasti plodovi, losionima za čišćenje lica na bazi cinka, uravnoteženom prehranom bogatom voćem i povrćem, tjelovježbom, prahom nima (tradicionalno se koristi kao antiseptik u borbi protiv virusa i bakterija, a sadrži alkaloide i liminoide koji sprečavaju nastanak akni), preparatima na bazi srebra koji također imaju antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva.