'Kraljevska obitelj je potpuno izgubila kompas', stav je to većine Britanaca, navodi britanska kolumnistica Jan Moir (65). Mnogi navode kako više ništa nije kao što je bilo dok je kraljica Elizabeta II. bila živa. Šokantno ponašanje princa Williama utjerao je mnogima strah u kosti. 

Nagradu The Earthshot Prize već treću godinu dodjeljuje princ William.
MOHD RASFAN / AFP / Profimedia 

Budući prijestolonasljednik trebao je prisustvovati misi zadušnici svog pokojnog krsnog kuma, grčkog kralja Konstantina II., ali ipak nije došao u kapelicu u dvorcu Windsor. Princ William se ispričao, a prisjećanje na grčkog kralja vodila je kraljica Camilla. Bio je to prvi put da je bez kralja Charlesa predvodila važan događaj. 

Jan navodi da se kraljevstvo svelo na 'tri razmažena muškarca-dječaka', koji rade što ih je volja. Princ Andrew je optužen za seksualno zlostavljanje maloljetnice, princ Harry je napustio kraljevske dužnosti, a princ William kao da je obveze prihvatio nevoljko. 

Govor princa Williama na krunidbenom koncertu
YouTube Govor princa Williama na krunidbenom koncertu

'Dok se njegov otac i žena oporavljaju i drže dalje od javnosti, ovo je Williamov trenutak istine. Ipak, umjesto da se uhvati u koštac sa izazovom, on odlazi s kraljevskog događaja bez objašnjenja. Ako je imao dobar razlog da bude odsutan, trebao je reći o čemu se radi, narod bi suosjećao. On nije filmska zvijezda, on je nasljednik britanskog prijestolja i uskoro će biti glava nacije, centar nacionalnog identiteta, jedinstva i ponosa. Trebao bi se prestati ponašati kao slavna pahuljica i vladati. Ako je ovo nagovještaj onog što će se dogoditi kada se on popne na tron, mi smo veoma zabrinuti', rekla je kolumnistica. 

Kate Middleton i princ William
Profimedia 

Mnogi su pomislili da princ William nije došao na ceremoniju jer je Kate bilo loše, ali nije dugo trebalo da se Kensingtonova palača oglasi i demantira takve priče. Početkom godine Williamova supruga bila je na operaciji abdomena i oporavlja se od zahvata. 

Više fotografija princa otkako je saznao da mu otac ima rak, pogledajte u galeriji: 

BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia Princ William viđen prvi put u javnosti nakon vijesti da mu otac, kralj Charles III. ima rak