Na mjestu gdje je prije više od dva desetljeća snimao svoju prvu kampanju, u suradnji s magazinom Story, Robert Sever odabranoj publici prikazao je spektakularnu novu kolekciju nostalgičnog naziva Forever... I love you.

Robert Gašpert Revija Robert Sever, pista i modeli

Jednu od manekenki, koja je nosila prekrasnu kreaciju Roberta Severa u nijansama pastelne ljubičaste boje, Jelenu Orešković nismo dugo vidjeli na modnim pistama. A ona nam je u razgovoru otkrila i koliko je to 'dugo'.

'Razmišljala sam o tome, no ne mogu se sjetiti koliko je točno prošlo, ima bar petnaest godina od moje posljednje revije', iskrena je bila Jelena.

Jelena Orešković u kreaciji iz kolekcije Roberta Severa Forever... I love you
Robert Gašpert 

S obzirom na toliko godina iskustva, zanimalo nas je li imala tremu.

'Bilo mi je super zabavno i opušteno dok nisam ugledala prepunu publiku. Srećom, nosila sam tek drugi izlaz pa sam se stigla 'skulirati'. Doslovno sam si morala mantrati kako sam tu da se zabavim. I zabavila sam se.'

Atmosfera u baskstageu Jelenin je omiljeni dio revija. 

'Kad smo kod zabave, backstage je oduvijek podjednako izvor zabave, koliko i stresa. Osim kod Roberta. Tu je samo zabavno. Meni je bilo pravo veselje vidjeti ekipu za make-up i frizure, staru, dobru, vrijednu ekipu koja je počinjala otprilike kada i ja s manekenstvom. Pravi throwback.'

Jelena Orešković nosila je modnu reviju Roberta Severa u Lisinskom
Robert Gašpert 

Robertova i Jelenina suradnja nije novost, a evo što Jelena kaže o njegovom pozivu da prisustvuje reviji.

'O mogućnosti da ikada ponovo nosim neku reviju uopće nisam razmišljala. Ispunjena sam svojom trenutnom profesijom instruktora pilatesa i vježbi za lice. Te dvije stvari su moja strast, jednako kao što je nekada to bilo za mene manekenstvo pa me Robertov poziv možda baš zato oduševio, da ponovo doživim to iskustvo. Bez sekunde razmišljanja sam pristala, naročito zato što se radi o Robertu. Ekipa smo koja je odrastala skupa u modnom svijetu. Nosila sam jednu od njegovih prvih revija, a još u ormaru imam nekoliko njegovih kreacija koje su oduševile i moje pariške prijateljice.'

Jelena se prošle godine iz francuske prijestolnicu vratila u Zagreb, a otkrila nam je i razlog preseljenja u Pariz.

'Manekenstvom sam se prestala baviti nekoliko godina prije mog odlaska u Francusku. Radila sam u struci, prvo u turističkoj agenciji, zatim u osiguravajućoj kući. Odluka o preseljenju nije bila laka. Ostavila sam iza sebe posao, obitelj i prijatelje. Zbog ljubavi. No, i zbog avanture. Ipak sam strijelac', kaže Jelena.

'Mene adrenalin spašava u tako izazovnim situacijama. Tek kasnije, ponekad i puno kasnije, postanem svjesna koliko je neki potez bio krupan ili neizvjestan. No, dosada je za mene ipak najgori izbor.'

Pamtite li sitne nezgode na pisti, s visokim petama ili haljinama?

Jelena Orešković prestala se baviti manekenstvom prije 15 godina
Pixsell 

'U doba kad sam često nosila revije, znalo se dogoditi da haljina zapne o štiklu, da su sandale preširoke, pete previsoke i slično. Nije se srećom često događalo, a kad se dogodi, nasmijala bih se, ‘izvukla’ situaciju ako se dala elegantno ‘izvući’ , ako nije, stala bih, izula se i od toga napravila show. Bitan je show.'

Majka je dvije kćeri, Panthee i Tesse, a otkrila nam je kako su one prilagodile životu u Zagrebu i koji su njihovi interesi.

'Stariju kćer Pantheu zanima ples. U francuskoj školi koju pohađa, ide na satove latino-američkih i afričkih plesova, a od ove je jeseni krenula u ZKM na satove glume. Glumu je zavoljela zahvaljujući Ljetnoj školi filma Sipan u kojoj sudjeluje svake godine. Mladja, Tessa, još ne pokazuje interes ni za što konkretno. Rano je za tvrditi , no čini mi se da ce mlađoj bolje ići nešto sto zahtijeva strpljenje, možda bude dizajnerica na tatu. A Panthea se, čini se, biti malo više na mamu sto znači da će imati puno energije koju će biti teško usmjeriti u jednom pravcu.

Na život u Zagrebu su se lijepo priviknule, Panthei je isprva bilo teško jer je ostavila prijateljice s kojima je odrasla, no ovdje je u školi predivno okruženje, puno je topliji i personalniji odnos nastavnika i ostalog školskog osoblja prema djeci, to je puno doprinijelo tome da se sada, nakon samo godinu dana, vesele Zagrebu i povratku u školu', govori Jelena.

Jelena Orešković pokazala duge i vitke noge na reviji
Robert Gašpert 

Jelenine duge i vitke noge, kao i zavidna linija nisu se mogli ne primijetiti na modnoj reviji, a evo u čemu je njezina tajna.

'Pilates je možda zaslužan za to da mi je tijelo čvršće, pokretnije i snažnije, no za liniju je samo jedna formula magična, ona koja to uopće nije: potrošiti više energije nego što si unio. Nisam rob ničega pa ni opsesije zdravog življenja, no znatno sam promijenila prehranu unazad desetak godina. K tome sam vrlo aktivna, puno hodam i vježbam, ako mogu, vježbam čak i svaki dan, makar po dvadeset minuta. Paše mi.'

'Mnogi će pomisliti kako je takav stil života veliko odricanje od užitka, no ja tvrdim upravo suprotno. Toliko volim život da ne želim da me krive navike prijevremeno postaraju i oslabe. Sve je stvar navike, a nitko se od nas nije rodio da pije coca colu I jede čips. Žalosno je sto se danas loše prehrambene navike prenose i na djecu, a što rezultira velikim porastom djece koja se bore s pretilošću ili dijabetesom.

Kad sam, puno čitajući o tome, osvijestila vlastite loše navike, odlučila sam resetirati sustav I početi unositi kvalitetnu energiju, iz pravih namirnica, onih koje zapravo hrane organizam, svaku stanicu. Nastojim kupovati svježe i sezonske namirnice, smanjiti unos šećera, soli, procesuirane hrane, a povećati unos povrća i voća i to što raznovrsnijeg, ribe, probiotika, zdravih masti i ostalog, da ne nabrajam.

To ne znači da ponekad neću otići s djecom na pizzu ili hambi ili popiti vino s društvom. Kada generalno kvalitetno ziviš , onda ti pokoji grijeh ni ne može naškoditi jer si zdrav, a zdrav se organizam lako riješi štetnih tvari. Takav način prehrane i uopće stila života odražava se, ne samo na liniji, već I na koži, kosi, zubima', ispričala nam je Jelena.

Što mislite o današnjoj modnoj sceni? Koliko se razlikuju svjetska i domaća modna scena po vašem mišljenju?

Jelena Orešković ima dvije kćeri
Robert Gašpert 

'Oduvijek sam slabo pratila modu, čak i kada sam se bavila manekenstvom, čak i kada sam živjela u Parizu, modnoj prijestolnici. Ne znam koja se torba mora imati ili koji je stil u trendu, niti su mi to ikada bili kriteriji šopinga. Ali ima nešto što sam, sve tako ne mareći za modu, u Parizu uspjela primijetiti.

To je njihov urođeni osjećaj za mjeru i decentnost. Čak ni najskuplje odjevena Parižanka neće izgledati kao reklama za brendove. Parižanki je brend upravo ono što bi trebao biti – accessoire, a ne statusni simbol. Njima je komfor života luksuz kojem teže, a ne par cipela koje će ionako izaći iz mode', zaključila je Jelena.

U galeriji pogledajte više Jeleninih fotografija.

Pixsell Jelena Orešković je bivša manekenka