Pinca ili kako je neki zovu sirnica, iako sa sirom nema nikakve veze, kruh je koji se tradicionalno priprema za Uskrs diljem Dalmacije, Istre i primorja, iako je jako puno Hrvata i u ostalim dijelovima zemlje koji bez nje ne mogu zamisliti blagdanski stol.
Kupiti ju se u danima uoči Uskrsa može posvuda, no mnogo je onih koji ju najradije sami mijese i peku, a moram priznati da ju ni ja, otkako sam isprobala ovaj recept, ne bih mijenjala ni za koju drugu.
Ovaj sam recept otkrila prije nekoliko godina kada ga je na svom blogu MyLittleZagreb podijelila Lidija Šeatović, a otkako sam ga iste godine i isprobala, ne mogu zamisliti Uskrs bez pinci napravljenih prema njemu, kao ni bez opojnih mirisa koji ispune cijelu kuću. Sama priprema koja se temelji na nekim starim tradicionalnim pravilima ritual je u kojem ćete istinski uživati, a počinje u pravilu dan prije samog miješenja i pečenja kada se domaća jaja vade iz hladnjaka te se skupa s maslacem i brašnom ostavljaju na sobnoj temperaturi.
U vremenima kada je ovaj recept nastao, pince se radilo uz šparhete na drva pa je i dalje poželjno da je u prostoriji dovoljno toplo kako bi se tijesto što bolje diglo, a brašno se obavezno prosijavalo pa je i to poželjno napraviti. Nemate li iskustva s miješenjem tijesta i pečenjem kruhova i kolača, neka bi vam se pravila mogla činiti nepotrebnima i besmislenima, ali naše su prabake i bake znale da je važno svaki korak napraviti na pravi način i da i najmanje odstupanje od provjerenog recepta može značiti veliku razliku pa je dobro držati se svih uputa.
I još jedna bitna stvar, kako je i sama Lidija rekla - prava pinca mora biti tvrda i tusta, a ne mekane teksture kao panettone. Ako nije teška i tusta, nije prava pinca!
Sastojci
700 g glatkog brašna sobne temperature
300 g oštrog brašna sobne temperature
250 g rastopljenog maslaca (ili svinjske masti, kao po originalnom receptu)
2 kockice svježeg kvasca
250 g šećera
2-3 vrećice vanilin šećera
6 žutanjaka
ribana korica neprskanog limuna
iscijeđeni sok polovice naranče
malo ružine vodice
malo Maraschina (može i prošek, višnjevac ili neki drugi liker)
2,5 dcl mlakog mlijeka
Priprema
1. Ostavite kvasac da se diže u mlakom mlijeku s malo šećera.
2. Za to vrijeme prosijte brašno i dodajte mu sve druge suhe sastojke.
3. Dodajte maslac, jaja, kvasac, mlijeko i sve ostale mokre sastojke i zamijesite tijesto koje se mora odvajati od posude; ostavite ga na toplom da se diže.
4. Kada se tijesto dignulo, rasporedite ga u barem dvije kugle, a možete i u više njih ako želite manje pince.
5. Kugle ostavite na toplom da se dižu.
6. Kad su se digle, premažite ih žutanjkom, pospite granuliranim štaub šećerom i vrh zarežite u križ.
7. Pecite ih u ugrijanoj pećnici na 170-180°C otprilike 45-50 minuta.