Tatjana Pastuović Klaić je domaća food blogerica koja svojim receptima na Instagramu oduševljava preko 9 tisuća pratitelja, a nas je oduševila savršenim tiramisuom koji je pripremila na radionici za posjetitelje Food Marketa by StoryGourmet.

Podsjećamo, radionica pripreme tiramisua na kojoj su se posjetitelji mogli i sami uključiti u pripremu ovog deserta, ali i kušati dvije vrste vrhunskog espressa iz Barcaffea, razveselila je sve prisutne, uključujući i našu bivšu misicu Ivanu Delač, kao i glumicu Ana Mariju Bokor Vrdoljak.

Tatjana je s nama podijelila svoj recept za tiramisu u varijanti bez jaja koji je odlična opcija ako vam nedostaje vremena, a i prikladna za ljude koji zbog alergija ne mogu konzumirati jaja.

_DSC4473.jpg
Filip Hofer 

Recept za Tanjin tiramisu bez jaja donosimo vam u nastavku.

Sastojci:

500 g mascarpone sira
120 g šećera u prahu
1 limun (naribana korica i malo soka)
200 ml vrhnja za šlag
1 žica kakaa u prahu
2 žličice ekstrakta vanilije
150 g piškota
200 ml crne kave
2 žice amaretto likera ili ruma

Priprema:

1. Skuhajte jaku crnu kavu, dodajte amaretto i ostavite da se hladi
2. Mascarpone miksajte sa šećerom u prahu, dodajte vaniliju, malo limunovog soka i naribanu limunovu koricu ten a kraju i ranije izrađeni šlag pa sve sjedinite.
3. Kalup obložite piškotama koje ste prethodno jednom stranom kratko potopili u kavu s amarettom. U kalup stavite pola kreme, po kremi rasporedite red piškota koje ste kratko potopili u kavu pa nanesite i preostalu kremu. Stavite u hladnjak i ostavite da se dobro ohladi i stegne, barem 3-4 sata.
4. Prije posluživanja tiramisu izvadite iz kalupa i lagano pospite kakaom.

_DSC4619.jpg
Filip Hofer 

S Tanjom smo porazgovarali o iskustvu s radionice, ali i o tome kako pripremiti savršen tiramisu te o planovima za uskrsnu trpezu u njenom domu.

‘Bilo mi je odlično. Polaznici su bili zainteresirani, što je uvijek važno, da ih tema interesira, da su aktivni u radionici, da sudjeluju u kreiranju hrane. Ovaj put su zaista svi bili zainteresirani za tiramisu, za kavu, za proces pripreme deserta, baš je bilo ugodno’, kaže nam Tanja.

‘Klasični tiramisu se radi od sirovih jaja, ali kako u ovoj prigodi nismo imali vremena za pripremu kreme koja se mora još satima hladiti onda sam se odlučila za ovu jednostavniju, ali jednako ukusnu varijantu koju smo mogli odmah i kušati. Desert je tu odradio svoje: da je praktičan, brzo gotov, a i ukusan’, rekla je.

Pitali smo je i koja je tajna dobrog tiramisua, a ona je istaknula da su za nju to kvalitetni sastojci.

_DSC4480.jpg
Filip Hofer 

‘Namirnice su najbitnije. Ako imate dobar mascarpone sir, ako imate dobru kavu, imat ćete i super tiramisu. Bitno je da vam krema bude onako svilenkasta, da je ne prelupate, da vam šlag ne bude čvrst. Postoje neka mala pravila struke kako bi se ta krema napravila kako treba, ali mislim da je ključno da su vam namirnice dobre’, zaključila je Tanja.

U blogerskim je vodama već desetak godina, a ono što je počelo kao hobi u međuvremenu je preraslo u posao.

Blog imam 11 godina i nakon svih ovih godina još uvijek s guštom radim ono što sam započela kao hobi, a danas mi je to posao. Danas je u tu priču uključen i moj sin, on uglavnom fotka ono što ja pripremim. Ja se bavim i food stylingom tako da se malo proširila priča od onog početnog hobija. Radim i neke svoje recepte, vodim kuharske radionice, radim na više fronti, ali baza je hrana uvijek’, rekla nam je.

Pozornost nam je, tijekom radionice, privukao i Tanjin komentar da za Uskrs, osim klasične šunke, kuha i kulen.

‘Ja sam vam inače Slavonka iz Županje i taj dio Slavonije, odnosno Srijema, ima taj običaj da se za Uskrs, osim šunke, kuha i kulen. To nije uobičajeno, čak i za Slavoniju je malo neobično. To je samo jedan trenutak u godini kad se to radi. Kulen tad još nije sasvim suh, a kuha se u onoj zadnjoj fazi pripremanja šunke, kad je šunka već gotovo skuhana, na kraju dodamo kulen i on se još neko kratko vrijeme kuha s tom šunkom. To vam je nešto savršeno. Neki kažu da je šteta kuhati kulen, ali to kažu oni koji ga nisu kušali kuhanog, ja ga obožavam’, kaže.

Za kraj, otkrila nam je što se u njenom domu nađe na stolu za Uskrs.

‘Nama je doručak najvažniji uskrsni obrok, uvijek je tu kuhana šunka i kulen, mladi luk, rotkvice, sir i vrhnje, to je nešto standardno uz jaja. Uvijek pečemo i neki svoj kruh, moja mama je pripremala pogaču, a ja sad pečem neke mliječne kruščiće koje budu i vizualno zanimljivi. Za ručak uvijek bude neko obiteljsko pečenje, ali to ostane u sjeni ovog konkretnog doručka. Najčešće se radi o pečenoj janjetini uz neke fine proljetne salate’, ispričala nam je Tanja.

Više fotografija s radionice pogledajte u galeriji.

Filip Hofer Barcaffe radionica