Paleo dijeta ima brojne pozitivne strane, no zahtijeva i niz odricanja zbog svog posebnog jelovnika.
Naziva se 'dijetom kamenog doba' jer sadrži namirnice koje su naši preci jeli prije 10.000 godina i zagovara se odustajanje od 'moderne hrane'. Temelji se na prehrani kakvu su konzumirali za vrijeme paleolitika kada su ljudi sami lovili svoju hranu.
Paleo dijetu je osmislio profesor Loren Cordain koji je desetljećima sa znanstvenicima proučavao jelovnik naših predaka. O tome je napisao istoimenu knjigu, a unatoč sigurnom gubitku kilograma, zbog nekih nedostataka je naišla na kritike. Dijeta uključuje namirnice poput ribe, jaja, voća, povrća, nemasnog mesa, orašastih plodova i sjemenki.
Izbjegavaju se prerađena jela, rafinirani šećer, krumpir, sol, grickalice, mahunarke, masti i ulja te se jelovnik paleo dijete temelji na namirnicama koje su bogate proteinima i vlaknima. Zabranjena su alkoholna pića i kava što će odmah neke odbiti od ove dijete koja zbog manje kalorija osigurava brz gubitak kilograma.
Istraživanja su pokazala da je ovaj način prehrane odličan za zdravlje jer smanjuje rizik od srčanog udara, visokog krvnog tlaka i raznih upala. Također, dobra je za imunitet zbog konzumiranja velike količine voća i povrća.
Mana ove dijete je što uskraćuje tijelu vitamine B i D te kalcij. Naime, ne konzumiraju se mahunarke i mliječni proizvodi pa se ne preporučuje ljudima s određenim zdravstvenim problemima poput osteoporoze. Svakako, kao i kod svake dijete dobro je posavjetovati se sa stručnjacima prije nego što uvedete promjene u svoju prehranu.
Primjer jelovnika
Ponedjeljak:
Doručak: jaja s paprikom ili gljivama, pržena na kokosovom ulju, voće
Ručak: pileća salata s maslinovim uljem i orašastim plodovima
Večera: burgeri prženi na maslacu, povrće i salsa
Utorak:
Doručak: jaja i slanina, voće
Ručak: burgeri, povrće, salsa
Večera: losos na maslacu i povrće
Srijeda:
Doručak: losos i povrće
Ručak: sendvič s mesom i povrćem s tim da umjesto kruha koristite listove zelene salate
Večera: pržena mljevena govedina s nekim povrćem po ukusu i poslije toga malo bobičastog voća
Četvrtak:
Doručak: jaja (kajgana), voće
Ručak: mljevena govedina i povrće i šaka orašastih plodova
Večera: prženo meso, povrće
Petak:
Doručak: jaja s povrćem po izboru
Ručak: pileća salata, maslinovo ulje i orašasti plodovi
Večera: šnicla, povrće i batat
Subota:
Doručak: jaja (moguće sa slaninom ili drugom vrstom suhog mesa) i voće
Ručak: šnicla, povrće i batat
Večera: losos s povrćem, avokado
Nedjelja:
Doručak: losos s povrćem i avokadom, voće
Ručak: sendvič od mesa i povrća u zelenoj salati
Večera: pileća krilca pripremljena na grillu s povrćem i salsom