Pružiti dom djetetu koje ga nema plemenit je čin na koji se ne može svatko odlučiti. Na iznimno odvažan i hrabar potez, nakon brojnih neuspjelih pokušaja da prirodnim putem, a potom i umjetnom oplodnjom dobiju dijete, odvažili su se RTL-ov reporter Boris Mišević i njegova supruga Ana-Mari. Supružnici Mišević kažu kako ni u jednom trenutku od donošenja odluke da će do dugo željenog roditeljstva doći posvojenjem djeteta o tome nisu dvojili ni zažalili. Dapače, danas Boris i Ana-Mari žive onako kako su priželjkivali još prije 16 godina, kada su se i vjenčali, a najveći je razlog njihove sreće dvoipolgodišnji sin Aleksandar. Rođeni Beograđanin priznaje kako ponekad ni sam ne može vjerovati da su uspjeli ostvariti najveći životni san, i to u razdoblju kraćem od godinu dana. Jedna od najcjenjenijih osoba u televizijskoj struci ističe kako su on i njegova supruga bili svjesni poražavajućih statističkih podataka kada je riječ o posvojenju djece u Republici Hrvatskoj, ali nisu dopustili da ih to obeshrabri. Imali su jasno razrađen pristup nadležnim institucijama, dali su si u zadatak postati vidljiviji centrima za socijalnu skrb, a samim time bliži konačnom ishodu. Što su sve učinili kako bi postali ponosni roditelji zaigranog Aleksandra, i to u relativno kratkom razdoblju, 45-godišnji Boris ispričao je u intervjuu, a emocije nije susprezao ni kada je opisivao prvi susret sa sinom. Povjerio nam je i da su mu se promijenili životni prioriteti, što ga ujedno i silno veseli, te da posljednjih tjedana užurbano priprema i crkveno vjenčanje zakazano za kraj ljeta, a potom i krštenje mezimca u obitelji.

Story: Rijetko dajete intervjue, pogotovo one privatne, ali ovaj ste put napravili iznimku...

Dugo smo se Ana-Mari i ja dvoumili trebamo li, u konačnici želimo li, podijeliti naše iskustvo posvojenja sina Aleksandra s javnošću ili ne. Vjerujte, odluka nije bila nimalo jednostavna. S jedne strane najrađe bismo vrištali iz svega glasa od sreće što smo postali roditelji predivnog dječaka, satima bismo mogli govoriti koliko nas on čini sretnima i ispunjenima, a s druge želimo sačuvati našu privatnost, maksimalno zaštititi njega i njegov identitet. No prevagnula je vaša hvalevrijedna društveno odgovorna inicijativa, a u tom kontekstu naša priča, bolje rečeno naše životno iskustvo, može poslužiti drugim ljudima kao pokazatelj da posvojenje u Hrvatskoj ne mora nužno biti dugo i komplicirano.

Story: Kada se i kako odlučili da ćete do potomstva doći posvojenjem?

Nakon brojnih neuspjelih pokušaja da prirodnim putem, a potom i umjetnom oplodnjom dobijemo dijete, shvatili smo da moramo pronaći neki drugi put do roditeljstva. Odluka da to bude činom posvojenja nekako je cijelo to vrijeme sazrijevala u nama. Na neki način to je bio logičan slijed događaja. Nakon što smo prespavali odluku, počeli smo je realizirati. Sjećam se, supruga i ja sjeli smo svaki za svoje računalo i počeli istraživati što sve trebamo učiniti. I tako je započela naša avantura posvojenja.

Cijeli intervju s RTL-ovim reporterom u sklopu društveno odgovorne akcije Same Chances by Story pročitajte u novom broju magazina Story koji možete kupiti od srijede, 29. srpnja 2020. godine