Više od 500 medalja i oko 50 pehara za najbolju plivačicu mitinga. Toliko je odličja dosad osvojila 15-godišnja Mostarka Lana Pudar, djevojka koju trenutačno svrstavaju u sam vrh svjetskog plivanja, i to ne bez razloga. Naime, sredinom veljače na mitingu u Beogradu ostvarila je olimpijsku A normu na 100 metara delfin za predstojeće Olimpijske igre u Tokiju isplivavši je za fantastičnih 57:37 sekundi, čime je oborila i državni rekord. Koliko je vrijedan i velik njezin rezultat, dovoljno svjedoči činjenica da je Sarah Sjöström bila brža od nje za samo tri stotinke. Mlada plivačica, članica Kluba vodenih sportova Orka, za Story je otkrila kako je slučajno počela trenirati plivanje, kako se priprema za natjecanja, što očekuje od nastupa na Olimpijadi i kakvi su joj planovi za budućnost.

Story: U Beogradu ste ostvarili drugi najbolji rezultat na svijetu u ovoj godini i najbolji rezultat u povijesti bosanskohercegovačkog plivanja. Kako se osjećate zbog toga?

Osjećam se odlično, pomalo i sama postajem svjesna rezultata kakav smo moji treneri i ja ostvarili. Iskreno, očekivali smo da ću isplivati A normu jer smo se od studenoga prošle godine pripremali za ovo. Jedino smo se možda malo iznenadili koliko sam dobro vrijeme isplivala. Ono što me posebno oduševilo i ostavilo bez teksta bile su euforija i radost koje je izazvao ovaj moj rezultat u cijeloj državi, a posebno u mome gradu.

Story: Prema dosadašnjim informacijama, postali ste najmlađa sudionica Olimpijskih igara. Što za vas znači odlazak na Olimpijadu, jesu li počele pripreme?

Trenutačno sam u fazi smanjenog obujma rada jer su pripreme za Beograd bile dosta duge i veoma teške pa je bilo potrebno malo i odmoriti se kako bih što spremnije dočekala pripreme za Olimpijske igre u Tokiju, koje službeno počinju za koji dan. Svakako da sam veoma uzbuđena i jedva čekam početi jake treninge i pripreme za Olimpijadu. Planiramo većinu vremena provesti izvan države u najboljim svjetskim plivačkim centrima jer, osim Olimpijskih igara u Tokiju, preda mnom je i Seniorsko europsko prvenstvo u svibnju i Juniorsko prvenstvo Europe početkom srpnja. Sigurno nijedno od tih natjecanja ne mislim podcijeniti, nego ću na svakom od njih pokušati dati maksimum i samim time dobar rezultat sigurno neće izostati. San svakog sportaša, pa tako i moj, jest predstavljati svoju zemlju na Olimpijskim igrama jer je to najveći sportski događaj na svijetu. Nadam se da je Tokio samo početak mojih nastupa na Olimpijadi jer svakako mi motiva neće nedostajati da i ubuduće postižem dobre rezultate i predstavljam svoju zemlju.

Cijeli intervju s Lanom Pudar u sklopu društveno odgovorne akcije Same Chances by Story pročitajte u novom broju Storyja koji je u prodaji od srijede, 14. travnja 2021. godine