Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SAME CHANCES

OLIVER LUŠIĆ: 'Svi mogu naučiti znakovni jezik'

Autor Maja Šitum
Autor Maja Šitum

Oliver Lušić kapetan je hrvatske rukometne reprezentacije gluhih. Najavljuje nadolazeće europsko prvenstvo na kojem naši brane zlato, govori o poteškoćama u komunikaciji te predlaže kako je olakšati u vrijeme kada moramo nositi maske

Izvor: Mario Lesić

Od 18. do 27. lipnja u Zagrebu će se održati 12. Europsko rukometno prvenstvo gluhih, a zlatnu medalju s prošlog prvenstva brani naša rukometna reprezentacija. Dosad su osvojili četiri zlata na europskim prvenstvima, jednako toliko na olimpijskim igrama, a sa svjetskih prvenstava donijeli su dva zlatna odličja. Vlasnici su i brojnih srebrnih te brončanih medalja, a sve ih to čini jednim od najboljih i najtrofejnijih domaćih sportskih timova. Predvodi ih njihov kapetan Oliver Lušić, koji je i predsjednik Hrvatskog sportskog saveza gluhih te igrač rukometnog kluba Mornar-Crikvenica. Kako je organizirati ovakvo veliko i prestižno natjecanje dok i dalje hara pandemija, kako se zaljubio u sport u kojem je ostvario uspješnu karijeru, ali i s kojim se problemima susreću osobe i sportaši s oštećenjima sluha otkriva 31-godišnjak.

Story: Koliko je važno za hrvatski sport i gluhe osobe da se takvo veliko i važno natjecanje održava kod nas?

Kako nas šira javnost, nažalost, i dalje zna poistovjetiti s paraolimpijcima, što mi nismo, ovo je prvenstvo iznimno važno jer želimo informirati i osvijestiti javnost. Na osnovi zakona o sportu u Republici Hrvatskoj, koji je donesen 2006. godine, postoje tri ekvivalenta krovna sportska saveza - Hrvatski olimpijski odbor koji se brine o čujućim sportašima, Hrvatski paraolimpijski odbor koji se skrbi o sportašima s invaliditetom i Hrvatski sportski savez gluhih koji se isključivo brige o sportašima oštećenog sluha. Prema tom Zakonu o sportu sve su tri krovne sportske organizacije potpuno ravnopravne u pogledu uvjeta i svih prava. Nadam se da ćemo javnost dodatno informirati i jednom od medalja.

Story: Hrvatska muška rukometna reprezentacija gluhih jedna je od najuspješnijih i najtrofejnijih domaćih sportskih ekipa, što smatrate ključem uspjeha?

Mi smo, prije svega, velika obitelj. Mislim da je to ključni preduvjet svakog uspjeha uz talent, red, rad i disciplinu. Većina dečki nisu profesionalci, rade i imaju obitelj, ali nije im teško odricati se, posvetiti slobodno vrijeme rukometu i dodatnim treninzima, niti im je problem potrošiti cijeli godišnji odmor na pripreme i natjecanje. To nije došlo preko noći, takva atmosfera stvarala se godinama, znala se hijerarhija i poštovala su se pravila ponašanja. Nadam se da ćemo i ostati takvi jer onda uspjesi neće izostajati. Kao kapetan reprezentacije posebnu pozornost posvećujem tom segmentu.

Cijeli intervju s Oliverom pročitajte u novom broju magazina Story, koji je u prodaji od 16. lipnja 2021. godine!

Izbor Urednika

Royals