Američki 'Consumer Reports' objavio je popis 10 najrizičnijih namirnica te analizirao podatke o bolestima koje se prenose hranom. Te je podatke između 2017. i 2022. prikupila američka Uprava za hranu i lijekove te tamošnje Ministarstvo poljoprivrede, a na iznenađenje mnogih, zelena salata zasjela je na vrhu ljestvice najrizičnijih namirnica.
Trovanja povezana sa svježom zelenom salatom i salatama u vrećicama (prodaju se u supermarketima) uzrokovala su više smrtnih slučajeva nego bilo koja druga kategorija hrane u posljednjih pet godina, izvijestio je US Consumer Reports.
Jedan od vjerojatnih izvora kontaminacije je voda kojom se navodnjavaju polja salate - naime, kada gnojivo s obližnjeg tovilišta dospije u sustav za navodnjavanje salate, bakterije iz životinjskog izmeta mogu završiti u salati. .
Između 2017. i 2022. ukupno 614 ljudi u Americi oboljelo je od Escherichije coli ili listerije koja se nalazi u lisnatom povrću, a jedanaest od tih 614 ljudi umrlo je od posljedica trovanja.
Najveći rizik predstavljaju salate iz vrećica na kojima piše da su već oprane pa ih mnogi prije pripreme i konzumiranja više ne peru.
Savjet stručnjaka je kupiti cijele glavice salate i ukloniti vanjske listove koji su najvjerojatnije zaprljani i kontaminirani.
Na drugom mjestu liste najrizičnijih namirnica su jaja, a slijede ih tuna, kamenice, krumpir i sir.