Američki 'Consumer Reports' objavio je popis 10 najrizičnijih namirnica te analizirao podatke o bolestima koje se prenose hranom. Te je podatke između 2017. i 2022. prikupila američka Uprava za hranu i lijekove te tamošnje Ministarstvo poljoprivrede, a na iznenađenje mnogih, zelena salata zasjela je na vrhu ljestvice najrizičnijih namirnica.

Trovanja povezana sa svježom zelenom salatom i salatama u vrećicama (prodaju se u supermarketima) uzrokovala su više smrtnih slučajeva nego bilo koja druga kategorija hrane u posljednjih pet godina, izvijestio je US Consumer Reports.

Zelena salata je najrizičnija hrana
Unsplash 

Jedan od vjerojatnih izvora kontaminacije je voda kojom se navodnjavaju polja salate - naime, kada gnojivo s obližnjeg tovilišta dospije u sustav za navodnjavanje salate, bakterije iz životinjskog izmeta mogu završiti u salati. .

Između 2017. i 2022. ukupno 614 ljudi u Americi oboljelo je od Escherichije coli ili listerije koja se nalazi u lisnatom povrću, a jedanaest od tih 614 ljudi umrlo je od posljedica trovanja.

Zelena salata je najrizičnija namirnica
pexeles 

Najveći rizik predstavljaju salate iz vrećica na kojima piše da su već oprane pa ih mnogi prije pripreme i konzumiranja više ne peru.

Savjet stručnjaka je kupiti cijele glavice salate i ukloniti vanjske listove koji su najvjerojatnije zaprljani i kontaminirani.

Na drugom mjestu liste najrizičnijih namirnica su jaja, a slijede ih tuna, kamenice, krumpir i sir.