Claire Nevinson, farmaceutska revizorica, za britanski The Sun podijelila je savjete kako liječiti neke od najčešćih ugriza i uboda, te što učiniti drugačije ovisno o uzroku.

'Ugrizi i ubodi insekata mogu biti neugodni i iritantni, ali srećom obično nisu razlog za brigu i mogu se lako liječiti. Kad liječite ugriz ili ubod, može biti teško znati uzrok, pogotovo ako niste vidjeli da se dogodilo. Ali ne brinite, jer je njihov postupak liječenja sličan i brzo djelovanje može pomoći u izbjegavanju infekcije ugriza. Važno je posjetiti liječnika ako postoje znakovi da je došlo do infekcije, ako primijetite da to područje postaje sve bolnije i natečeno', navodi ona.

U nastavku saznajte kako prepoznati i liječiti neke od najčešćih uboda i ugriza insekata.

Pčele, ose i stršljeni

Ubodi pčele, ose i stršljena mogu zvučati isto, ali ćete ih tretirati na malo drugačije načine, ovisno o tome ostaje li žalac u vašoj koži.

Stršljen
Shutterstock 

'Ubod ose može biti iznenadan. Počinje s oštrom boli, praćenom natečenim crvenim tragom koji se može stvoriti na vašoj koži. Ovo može biti bolno i svrbež može trajati nekoliko sati. Povremeno ubod može izazvati manju alergijsku reakciju, koja može biti bolna, crvena i natečena i do tjedan dana. Ubod pčele je sličan, ali žalac može ostati u koži. Ako se to dogodi, treba ga što prije ukloniti pincetom, prije nego što operete područje sapunom i vodom. Ako postoji oteklina, stavite hladan oblog poput leda ili flanela namočenog u hladnu vodu najmanje deset minuta i, ako je moguće, podignite zahvaćeno područje kako biste smanjili oteklinu', kaže Claire.

Komarci

'Ubodi komaraca su neugodni i svrbe, a ono o čemu morate voditi računa je da u određenim dijelovima svijeta komarci prenose opasne bolesti poput malarije i denga groznice.

Komarac
Shutterstock 

Pokušajte pokriti osjetljive dijelove kože u razdobljima dana kada su komarci najaktivniji, ujutro i predvečer', savjetuje Claire. Bilo bi dobro pošpricati se i sredstvom protiv insekata.

Krpelji

U rijetkim slučajevima mogu uzrokovati lajmsku bolest, bakterijsku infekciju koja uzrokuje razvoj ružičastog ili crvenog kružnog osipa oko područja ugriza.

Krpelj
Shutterstock 

'Ako vas je ugrizao krpelj, trebali biste pokušati ukloniti krpelja što je prije moguće, pincetom s finim zubima nježno uhvatite krpelja što bliže koži prije nego što ga polako uklonite iz kože bez uvijanje ili gnječenje krpelja. Tada biste trebali oprati kožu sapunom i vodom i nanijeti antiseptičku kremu na kožu oko uboda', navela je.

Obad

Često ne očekujemo da će nas muhe ugristi, a ugrizi konjskih mušica (obada) mogu biti posebno gadni.

Obad
Shutterstock 

'Okrugli ugrizi mogu biti bolni i uzrokovati crveni osip na koži, slabost i nesvjesticu. Mjesto ugriza obično brzo natekne. U nekim slučajevima oporavak od prstenastog ugriza može trajati nekoliko dana, osobito ako se razvije infekcija. Ako se ugriz inficira, što je obično popraćeno jakom boli i crvenilom, trebate odmah potražiti liječničku pomoć', zaključila je Claire Nevinson, a prenosi Stil