Jetra je jedan od najvažnijih organa u tijelu jer je odgovorna za čišćenje i detoksikaciju. Ovaj organ treba što manje opterećivati, a to ćemo postići unosom što više tekućine i raznovrsnog voća i povrća.

Odgovorna je za čišćenje krvi, upijanje hranjivih tvari i proizvodnju kemikalija koje omogućuju normalne tjelesne procese. Ako jetra ne radi ispravno, to može imati ozbiljne, pa čak i kobne zdravstvene posljedice.

Jetra.jpg
Shutterstock 

Pa kako će vam jetra javiti da nije dobro? Prema izvješćima klinike Cleveland, zadržavanje vode je najčešći znak bolesti jetre. Najmanje 50 posto ljudi s cirozom, najopasnijim oblikom bolesti, doživjet će je, kada oštećeno tkivo zamijeni zdravo tkivo. Zadržavanje vode može se otkriti po tome što su noge natečene, ali i trbuh.

Javlja se kada jetra više ne može proizvoditi albumin, protein koji sprječava istjecanje tekućine iz krvnih žila u tkiva.

Ovo su drugi simptomi koji mogu ukazivati na bolest jetre

Žutica, također poznata kao žutilo bjeloočnice ili kože. Javlja se kad jetra više ne može proizvoditi bilirubin, prirodnu kemikaliju koju proizvode crvena krvna zrnca, pa se nakuplja u očima i na koži. Ovo je simptom ozbiljnije bolesti jetre i može doći do zatajenja.

Krvarenje, nastalo kada oštećeno jetreno tkivo sprječava preradu dovoljno krvi. Zatim krv odlazi na mjesta poput probavnog trakta i jednjaka, tako da možete povratiti krv ili se ona može pojaviti u stolici.

Jetra.jpg
Shutterstock 

Blijeda stolica, što može značiti da jetra ima problema s obradom bilirubina. Svrbež kože uzrokovan viškom soli (bilirubina) koji se nakuplja ispod kože.

Ako imate bilo koji od ovih simptoma, svakako se trebate obratiti svom liječniku.

Kako zaštititi jetru?

Ciroza se može usporiti, ali nikada zaustaviti, stoga je važno spriječiti stanje. Kako biste zaštitili zdravlje jetre, redovito vježbajte, barem 30 minuta dnevno, zdravo se hranite i umjereno konzumirajte alkohol.

Kako znate da vam jetra radi sporo?

Umor se često javlja čak i uz minimalan fizički napor

• Postoje glavobolje koje se manifestiraju u stražnjem dijelu oka

Bolovi u zglobovima i mišićima

• Do pojačanog znojenja dolazi jer tijelo izbacuje toksine koje jetra ne može preraditi

Jetra.jpg
Shutterstock 

Problemi s kožom u vidu akni i ekcema nastaju jer dolazi do nakupljanja toksičnih spojeva koje jetra nije preradila i izbacila.

• Često se borite s alergijama jer se susrećete s toksinima kojih imate previše u tijelu

• Borite se sa zatvorom ili proljevom, praćenim bolovima u trbuhu i nadutošću

Debljate se iako ne jedete puno

Problemi s preradom masnoće, osobito nakon konzumacije neke masne hrane, i imate teške probavne smetnje

• Ne možete se riješiti lošeg zadaha

• Do hormonske neravnoteže dolazi jer jetra ne može eliminirati višak hormona

Teže se koncentrirate, a mentalni zadaci stvaraju vam veliki napor

• Osjećate se depresivno iako niste bili izloženi traumi ili događaju koji bi to mogao uzrokovati

• Osjećate se tjeskobno jer imate osjećaj da će se nešto loše dogoditi

Navedeni simptomi mogu biti i simptomi drugih bolesti, a za otklanjanje problema s jetrom važno je posjetiti liječnika, kao i svakodnevno jesti kvalitetnu hranu, piše Espresso.