Što kad bismo vam rekli da jedna od najpopularnijih dijeta na svijetu uopće nije dijeta? Radi se o načinu prehrane koji je osmislila nutricionistica Barbara Rolls sa Sveučilišta u Pennsylvaniji, a koji se pokazao čudesno uspješnim pri brzom skidanju kilograma.

Riječ je o takozvanoj volumetrijskoj dijeti koja se temelji na niskokaloričnim namirnicama (niske energetske gustoće), bogatima vodom i vlaknima. Hrana se dijeli u četiri kalorije, od one s najviše nutrijenata do one koja daje najviše energije.

1. kategorija –hrana jako niske gustoće, odnosno jako niskokalorična, u što spadaju voće i povrće bez škroba, nemasno mlijeko i juhe

2. kategorija- hrana niske gustoće, odnosno niskokalorična, što uključuje škrobasto voće i povrće, žitarice, malomasno mlijeko, mahunarke

3. kategorija- hrana srednje gustoće, odnosno srednjokalorične, u što spade meso, sir, kruh i peciva, sladoled, pomfrit

4. kategorija- hrana visoke gustoće, odnosno visokokalorična, poput čipsa, čokolade, kolača, orašastih plodova, maslac i ulja


Preporučuje se jesti što više voća i povrća (dakle više hrane iz prve i druge kategorija), umjerenu količinu hrane iz treće kategorije, dok namirnice iz četvrte kategorije treba svesti na minimum.

Za uspjeh volumetrijske dijete se preporučuje i tjelesna aktivnost poput hodanja. U tjedan dana se može izgubiti dva kilograma.

Tjedni jelovnik

Ponedjeljak

Doručak: obrano mlijeko i integralni kruh s marmeladom bez šećera
Ručak: integralna tjestenina s povrćem i sirovim povrćem po volji
Večera: piletina sa sezonskim povrćem

Utorak

Doručak: žitarice s nemasnim jogurtom
Ručak: riža sa sezonskim povrćem i sirovo ili kuhano povrće po volji
Večera: pečena riba s krumpirom i povrćem s roštilja

Srijeda

Doručak: integralni kruh s nemasnim sirom i zelenim čajem
Ručak: salata od riže i povrća
Večera: juha od povrća s pirom i mahunarkama

Četvrtak

Doručak: obrano mlijeko i integralni kruh s marmeladom bez šećera
Ručak: salata sa sezonskim povrćem, svježim sirom i integralnim kruhom, voće
Večera: tofu s povrćem s roštilja

Petak

Doručak: žitarice s nemasnim jogurtom
Ručak: kus-kus sa sezonskim povrćem i voćem
Večera: omlet sa sirovim i kuhanim povrćem

Subota

Doručak: integralni kruh s nemasnim sirom i zelenim čajem
Ručak: integralna tjestenina sa sezonskim povrćem i salatom
Večera: puretina s povrćem

Nedjelja

Doručak: obrano mlijeko i integralni kruh s marmeladom bez šećera
Ručak: riža i leća, sirovo povrće
Večera: juha od povrća i meso s roštilja

Za međuobroke sredinom prijepodneva i poslijepodneva možete konzumirati voće, sirovo povrće i smoothieje. Navečer se preporučuje biljni čaj po izboru.