Stručnjaci smatraju da je mediteranska prehrana najzdravija, a oni koji je slijede trebaju jesti jaja, punomasni jogurt, visokokvalitetne proteine, povrće, zdrave masti i ulja, vlakna, mliječne proizvode i orašaste plodove.
Iako je u redu povremeno uživati u poslasticama, uključujući crno vino i tamnu čokoladu, koji sadrže zdravi spoj resveratrol, na dijeti bi trebali izbjegavati šećer, prerađenu hranu bogatu škrobom, proizvode s niskim udjelom masnoće i slatko voće.
Dr Simon Poole, dr. med. i stručnjak za mediteransku prehranu otkrio je svoja četiri omiljena međuobroka za ovu dijetu. Tvrdi da je ovakav način prehrane povezan s dugovječnošću, boljim mentalnim zdravljem i održavanjem zdrave težine.
Na prvom mjestu su masline.
'Oni su izvrstan izvor antioksidansa, koje, naravno, dobivamo u koncentriranom obliku u ekstra djevičanskom maslinovom ulju', kaže dr. Poole.
Stručnjak preporuča masline koje su se čuvale u ekstra djevičanskom maslinovom ulju, a ne u soli, iako višak soli nije teško isprati.
Sljedeći izbor dr. Poolea su orasi i drugi orašasti plodovi, budući da osiguravaju kvalitetne masti i minerale poput magnezija i cinka.
Objasnio je da je orašaste plodove najbolje konzumirati s ljuskom jer su zaštitni antioksidansi često koncentrirani u ljusci.
Treća grickalica koju je ovaj stručnjak odabrao je tamna čokolada, budući da je riječ o zasitnom međuobroku. Preporuča da odaberete onaj koji ima 85% kakaa.
Na četvrtom mjestu je voće, prvenstveno jabuke i mandarine. Odlične su za međuobrok, pune su vlakana, vitamina C i minerala, a ujedno će vas i zasladiti.