Svi znamo da postoje zdrave i manje zdrave namirnice. Na što trebamo obratiti posebnu pozornost objasnila je dr. Mijin Brown i otkrila koju hranu treba izbjegavati. Riječ je o namirnicama koje se smatraju zdravima, ali iz perspektive metabolizma to nisu.
'Sva ta hrana ima ogroman glikemijski indeks nakon što je pojedete. Što je veći učinak na glikemiju, to je veći učinak inzulina, a to nije dobro jer dovodi do inzulinske rezistencije. Upravo je inzulinska rezistencija temeljni uzrok svih bolesti povezanih s načinom života,' tvrdi liječnica.
1. Voćni sokovi
Prva namirnica koju dr. Brown ne odobrava su voćni sokovi. Ponekad imaju šećera koliko limenka gaziranog pića.
'Čak i nezaslađena varijanta može sadržavati čak 26 grama ugljikohidrata, što je oko šest žličica šećera. Sve to uz jako malo vlakana', objasnila je doktorica, prenosi b92.
2. Voće s puno šećera
Sljedeći na redu su mango, ananas, banane i grožđe, koji imaju puno šećera i treba ih tretirati kao desert, napominje ona.
3. Zobeno mlijeko
Slijedi zobeno mlijeko s 15 grama ugljikohidrata po šalici.
'Da ne spominjemo da su mnoge robne marke koje se kupuju u trgovinama napravljene s konzervansima, zgušnjivačima i emulgatorima, a svi oni nisu dobri za zdravlje naših crijeva ili naše cjelokupno zdravlje', istaknula je dr. Brown.
4. Zobene pahuljice
Na četvrtom mjestu su zobene pahuljice koje mnogi preporučuju kao zdrav izvor vlakana.
'Jedna šalica zobenih pahuljica ima oko osam grama vlakana, ali 62 grama ugljikohidrata. Nije vrijedno toga, ljudi', rekla je.
5. Krekeri od riže
Na posljednjem mjestu su krekeri od riže (koje podsjećaju na stiropor).
U dva krekera ima 70 kalorija, ali i 14 grama ugljikohidrata i premalo vlakana.