Mnogima se gubitak težine često može činiti kao teška bitka. Bez obzira na to je li vaš pristup dijeta, tjelovježba, promjena načina života ili kombinacija to troje, postoji mnogo trikova koji mogu učiniti proces mršavljenja podnošljivim, lakim, pa čak i zabavnim.

Uključivanje zdravih grickalica u prehranu jedan je od njih. Na taj način možete spriječiti žudnju za hranom, pa čak i kontrolirati šećer u krvi, kažu stručnjaci časopisa Healthline. U nastavku donosimo 3 prijedloga za zdrave užine koje će vam pomoći u mršavljenju

Jabuke i maslac od kikirikija

Jabuke i maslac od kikirikija sami su prepuni nutritivnih prednosti, pa se njihovim kombiniranjem te nutritivne prednosti u biti udvostručuju. Jedna jabuka srednje veličine sadrži samo 95 kalorija, 0,3 grama masti i 4,4 grama vlakana, što je 17 posto dnevne vrijednosti. Prema Klinici Mayo, tijelu je potrebno više vremena da razgradi vlakna, što vam može pomoći da se dulje osjećate sitima.

Jabuke i maslac od kikirikija
Shutterstock 

Maslac od kikirikija pun je vlakana, kao i proteina, koji također mogu pomoći da se osjećate siti. Maslac od kikirikija sadrži 8 grama proteina po porciji i 3 grama vlakana, a također ima nizak glikemijski indeks, što znači da ne uzrokuje skok šećera u krvi koji se često povezuje s pretilošću i dijabetesom.

Tvrdo kuhana jaja

Veliko tvrdo kuhano jaje ima 78 kalorija i 6 grama proteina, ističu stručnjaci portala Medical News Today. Također navode da ako žena pojede dva velika jaja dnevno, to zadovoljava 25% dnevne vrijednosti njezinih proteinskih potreba, dok bi muškarac koji jede istu količinu unio 20% dnevne vrijednosti.

Kuhana jaja
Shutterstock 

Kuhana jaja mogu biti bolja alternativa kajgani ili pečenim jajima jer za njihovu pripremu nije potrebno ulje ili maslac, čime se smanjuje masnoća i kalorije.

Također, stručnjaci na ovom portalu dodaju da jaja pozitivno djeluju na prevenciju srčanog i moždanog udara. Dakle, kuhana jaja za doručak izvrstan su način da započnete dan i da se duže osjećate siti, ali su i izvrstan međuobrok u podne.

Orasi

Orašasti plodovi su prepuni hranjivih tvari, uključujući proteine, vlakna, mononezasićene masti i vitamin E, između ostalog, i imaju pozitivne učinke na zdravlje srca, prevenciju dijabetesa tipa 2 i, naravno, gubitak težine.

Orasi
Shutterstock 

Njihova vlakna i proteini dobra su za osobe na dijeti jer smanjuju želju za hranom i mogu vam pomoći da dulje ostanete siti. Dakle, sljedeći put kada poželite otvoriti vrećicu čipsa koji obiluje kalorijama, masnoćama i ugljikohidratima, odlučite se za šaku orašastih plodova jer je to puno zdravija alternativa koja će vas dugo držati sitima.