Žučna dijeta prilagođena je osobama koje imaju žučne kamence ili neke druge bolesti žučnog mjehura.

Nastanak žučnih kamenaca često je povezan sa starijom dobi i s prekomjernom tjelesnom težinom, a žene imaju veću šansu za dobivanje žučnih kamenaca nego muškarci.

Žučni se mjehur nalazi ispod jetre, a služi kao spremnik žuči koja nastaje u jetri Najvažnija mu je uloga probavljanje masti koju unesemo kroz hranu, a konzumacija masne hrane potiče pojačanu aktivnost žuči.

Žučni mjehur, žuč
Shutterstock 

Žučni kamenci se mogu pomicati u žučovod što će uzrokovati snažnu bol, a može doći i do mučnine i povraćanja. Kamenci se rješavaju operacijom, a ono što će najbolje rješavati tegobe nakon operacije je žučna dijeta.

Radi se o posebnom načinu prehrane koji je u početku vrlo rigorozan, a nakon operacije se vraćamo normalnoj prehrani, iako neke namirnice moramo izbjegavati.

Zabranjene namirnice

Treba izbjegavati masnu, prženu i jako začinjenu hranu te alkohol. Hrana se ne smije konzumirati previše vruća i preporučljivo ju je unositi kroz više malih obroka.

Meso i jaja

Meso.jpg
Shutterstock 

Od mesa je zabranjena svinjetina, govedina, divljač i meso masne peradi te bilo kakvo prženo, pečeno i pohano meso. Ne preporučuje se jesti sardine i kavijar, piše N1. Jaja se također ne smiju jesti.

Voće i povrće

lubenica sir salata
Shutterstock 

Zabranjene su dunje, dinje, lubenice, orasi, lješnjaci i bademi te paprika, grah, kupus, pečeni krumpir, krastavci, kelj, repa.

Žitarice

Integralni kruh.jpg
Shutterstock 

Ne smije se jesti kruh, tijesto s kvascem te sva tijesta s jajima i maslacem.

Umaci i začini

Od začina treba izbjegavati cimet, paprika i klinčić. Također se ne smiju konzumirati svi jaki umaci te svinjska mast, margarin i loj.

Dozvoljene namirnice

Meso i mliječni proizvodi

Piletina
Shutterstock 

Dozvoljeno je nemasno meso poput teletine, zečetine, bijelog mesa peradi i kuhane ribe. Smije se konzumirati nemasno mlijeko i svježi kravlji sir.

Voće i povrće

Krumpir je zabranjen na lchp dijeti
Shutterstock 

Smije se jesti krumpir pripremljen bez masnoće te špinat, cvjetača, tikvice, rajčica, buča. Smije se jesti svježa salata, ali od povrća koje ne obiluje celulozom.

Žitarice

Bijeli kruh
Unsplash 

Dozvoljen je bijeli kruh, dvopek, palačinke i kuhana tjestenina. Dozvoljene su tjestenine s krumpirom te krumpirovo tijesto. Smije se jesti i kukuruzno brašno te zobene pahuljice.

Slatkiši

med
pexels 

Tijekom žučne dijete čokoladu zamijenite nabujkom od krupice ili riže, marmelatom, džemovima i medom. Dozvoljeno je i kuhano voće, ali bez kore.

Kava, čaj, sokovi

Kava je dozvoljena, ali u manjoj količini. Dozvoljeni su i čaj, limunada, voćni sokovi i obrano mlijeko.