Paleo dijeta prati pravila prehrane koja se oslanjanju na ono što su jeli naši davni preci za vrijeme paleolitika. Podrazumijeva izbjegavanje žitarica, šećera i prerađene hrane.

Koncept paleo prehrane temelji se na činjenici da su ljudi evoluirali milijunima godina prije neolitika, kada se način prehrane značajno promijenio zbog poljoprivrede. Autor dijete tvrdi da žitarice nisu bile dio prehrane pračovjeka, te da su uvedene na jelovnik tek u vrijeme poljoprivredne revolucije prije 10.000 godina.

Ova dijeta hit je i među svjetskim zvijezdama pa je tako pomoću nje nakon poroda skidala kilograme i slavna Megan Fox, a njome su se poslužile i mnoge druge holivudske glumice poput Anne Hathaway, Blake Lively, Jessica Biel, Uma Thurman...

Osnove paleo dijete

Knjiga 'The Paleo Diet' tvrdi da je ljudska genetika najbolje prilagođena prehrani naših predaka prije poljoprivredne revolucije. Kao takva, paleo dijeta temelji se na načinu prehrane koji je tada bio dostupan ljudima. Mnoge namirnice su zabranjene.

Ukratko to znači izbjegavanje suhomesnatih proizvoda, zatim šećera, soli, proizvoda od žitarica (kruh, kukuruz, pšenica, riža, tjestenina...), mahunarki, mliječnih proizvoda, kvasca, kave i alkohola. Posebno su zabranjeni krumpir, soja i kukuruz jer su sada genetski i nutritivno modificirani.

Iako su žitarice i prerađeni ugljikohidrati eliminirani u ovoj dijeti, ova je dijeta manje restriktivna od sličnih dijeta.

Meso (uključujući plodove mora) i jaja možda su najvažnije komponente paleo prehrane. Dozvoljeno je sve povrće osim graha, mahunarki i krumpira. Gljive su dozvoljene.

Mogu se konzumirati voće, orašasti plodovi i sjemenke (sve osim kikirikija). Med i sušeno voće dopušteni su samo u malim količinama. Dopuštena su samo određena ulja - maslinovo, laneno i uljane repice. Preporučuje se uzimanje ribljeg ulja u kapsulama. Od pića - dopušteni su voda i čaj, ali i svježe cijeđeni nezaslađeni sokovi u malim količinama.

Preporuka je jesti samo kvalitetnu hranu, izbaciti sve što je prerađeno ili dolazi u kutiji. Neprerađena, prirodna hrana u obliku mekog mesa, sjemenki i sjemenki, voća i povrća, bez škroba, šećera, mliječnih proizvoda i mahunarki je paleo izbor. Tu su i neke obvezne promjene: promjena ulja, smanjenje zasićenih masnoća te uzimanje jednostavnih šećera i soli. Svatko si je može priuštiti, a trgovine su dobro opremljene ovim namirnicama.

Dozvoljene namirnice

Jaja, sve vrste mesa, uključujući morske plodove, povrće prvenstveno paradajz, paprika, luk, krastavci, tikvice, patlidžan, blitva, kupus, mrkva, gljive..., voće bez izuzetka oko 150 g meda i suho voće tjedno, maslinovo ulje, od pića: voda, čaj, povremeno nezaslađeni sok.

Zabranjene namirnice

Šećer, žitarice, krumpir, mliječni proizvodi, mesne prerađevine (salame, hrenovke, paštete...), čokolada, proizvodi od kukuruznog i sojinog brašna, majoneza, sol, kvasac, ocat (za salate se preporučuje koristiti sok od limuna ), piše Stil.

Primjer jednodnevnog jelovnika

Doručak: Omlet sa špinatom i gljivama,

Međuobrok: Šaka bobičastog voća,

Ručak: pastrva na žaru, velika miješana salata s preljevom od limunovog soka i maslinovog ulja,

Međuobrok: Sirova mrkva i jabuka,

Večera: Grilana piletina, kuhana brokula, salata od rajčice,

Desert: Prženi orasi i jabuka.