General Motors je davne 1985. razvio dijetu kako bi pomogao zaposlenicima da izgube kilograme i budu zdraviji, a na njoj je radio tim angažiran s američkih instituta. Plan prehrane bio je temeljen na ideji da tijekom dana trebamo unijeti manje kalorija nego što nam je potrebno da bismo tako uzrokovali topljenje viška masti iz organizma.

Planom prehrane General Motors dijete, osim što gubite od pet do sedam kilograma tjedno, stavljate vaše tijelo u proces detoksikacije. Razlog su sastojci ove dijete: voće, povrće, mlijeko, juha i šest do osam čaša vode dnevno. Također, ova količina voća, povrća i vode koja se unese u organizam u tijekom jednog dana dobra je i za probavu. Kako piše dijeta.net, sve ovo će vam pomoći da tijelo oslobodite loših tvari i toksina koji mogu učiniti da se osjećate usporeno i nezdravo.

GM juha

GM juhu jako je lako napraviti i sastoji se uglavnom od povrća. Može jesti u neograničenim količinama tijekom tjedna i dobro je da je jedete što je češće moguće. Juha pomaže da ostanete hidrirani dok vaše tijelo izbacuje višak masnoće.

Juha
Shutterstock 

Sastojci:

  • voda
  • 2 zelene paprike
  • 6 glavica luka (manjih ili 2 veće)
  • rajčica
  • celer
  • glavica kupusa
  • kockica pileće juhe
  • sol i papar po ukusu

Svi sastojci se stave u posudu za kuhanje i kuhaju se najmanje 45 minuta ili dok sve povrće ne bude u potpunosti kuhano.

Jelovnik

Svakog od sedam dana obavezno je piti šest do osam čaša vode (osim ako nije drukčije naznačeno) i obavezno jedite GM juhu.

Prvi dan

Možete jesti sve voće osim banana. Ne postoje ograničenja u količini, jedite ga što više.

Drugi dan

Voće mijenjate s povrćem, koje možete konzumirati i kuhano i sirovo, a pri tome ne postoji ograničenje što smijete, a šta ne smijete jesti od povrća. Doručak vam na primjer može biti pečeni krumpir, a po želji možete dodati malo maslaca. Ovo će tijelu dati ugljikohidrata koji su neizostavni kako bi omogućili energiju tijekom ostatka dana. Povrće će omogućiti tijelu dovoljno hranjivih sastojaka i vlakana, a praktično je bez kalorija.

Hrana koja je dobra za zdravlje crijeva
Shutterstock 

Treći dan

Osim banana i krumpira, treći dan možete jesti sve mješavine voća i povrća bez ograničenja na vrstu i količinu. Krumpir vam nije potreban jer ćete ugljikohidrate dobiti iz voća. U ovoj fazi tijelo je spremno sagorjeti višak kilograma.

Četvrti dan

Banane i mlijeko - Možete pojesti do osam banana, možete popiti tri čaše mlijeka i naravno juhu možete jesti koliko vam je potrebno i koliko želite (kao i ostalih dana ove dijete). Banane su važne jer će vam nadoknaditi natrij i kalij koje je organizam izgubio u prethodna tri dana.

Peti dan

Dan za govedinu i rajčice - možete pojesti šest cijelih rajčica i dvije porcije po 300 grama govedine. Govedinu ne morate svu pojesti, jedite onoliko koliko vam odgovara, dok bi rajčice sve trebali pojesti.

Kuhana govedina.jpg
Shutterstock 

Povećajte unos vode za dodatne dvije čaše, kako bi pomogli tijelu da se očisti od mokraćne kiseline koja će nastati tijekom probavljanja govedine. Meso će omogućiti vašem tijelu željezo i proteine, a rajčica vlakna koja poboljašavju probavu.

Šesti dan

I šesti dan se jede govedina, ali se rajčica mijenja s mješavinom povrća koje ćete uzeti po vlastitom izboru. Možete jesti povrće koliko želite, a govedine isto kao i peti dan (dvije porcije po 300 g). Ovaj dan tijelo je potpuno naklonjeno gubitku kilograma i vidjet ćete primjetne razlike u vašem izgledu u odnosu na vrijeme prije početka GM dijete.

Sedmi dan

Posljednjeg dana jedite smeđu rižu, voćni sok i povrće, bez nekih ograničenja. Nakon ovog sedmodnevnog plana prehrane, trebali biste imati potpuno očišćen organizam i pet do sedam kilograma manje nego prije sedam dana.

Povrće i smeđa riža
Shutterstock 

Koja pića su dozvoljena

GM dijeta zagovara pijenje vode kao preporučeni izbor pića na ovom planu mršavljenja i treba je konzumirati u velikim količinama. Međutim, postoji još nekoliko napitaka koje smijete konzumirati uz vodu, a to su: kava, čaj i mineralna.