Kad ste na dijeti, važno je što jedete, ali prema riječima stručnjakinje za trening i prehranu Jenny Rico, jednako je važno paziti na ono što ne jedete! Neke namirnice mogu vam otežati put mršavljenja, pa ih uvijek trebate imati na umu kako biste izbjegli zamke.

'Ne kažem da nikada ne jedite ovu hranu. Ako je volite — da, može se uklopiti u vaš dnevni cilj kalorija, ali jednostavno, iz mog iskustva u posljednjih šest godina, ova hrana jednostavno ne vodi mršavljenju,' rekla je Rico i navela 4 namirnice koje smatra problematičnim za osobe koje su na dijeti.

1. Smrznuta hrana

Smrznuta hrana privlačna je zbog svoje praktičnosti, ali može otežati put do vitke linije. Obrok ćete pripremiti u tren oka, no hoće li smrznuto povrće imati istu količinu hranjivih tvari kao svježe?

Smrznuto povrće
Shutterstock 

Također, hoćete li moći odoljeti iskušenju i ne odabrati smrznutu pizzu koja će biti gotova za nekoliko minuta, kiflice s nadjevom ili lisnato tijesto? Jenny Rico postavila je slična pitanja i savjetovala da kad god možete birate svježe namirnice ili barem iz svog zamrzivača, kako biste lakše kontrolirali njihov rok trajanja, ali i način na koji su zamrznuti.

2. Pjenaste kave

Izbjegavajte frappuccino i slične namirnice, jer mnogi imaju i do 500 kalorija u sebi, rekla je Jenny i naglasila da su to takozvane 'prazne kalorije', što dodatno pogoršava situaciju.

Ledena kava.jpg
Shutterstock 

Nakon ispijanja zapjenjene kave nećete biti siti, a ni u organizam niste unijeli previše korisnih tvari, pa budite oprezni kad sljedeći put sjednete u kafić ili stanete ispred aparata za kavu.

3. Granola pločice

Granola pločice i slični proizvodi koji su danas na tržištu izgledaju vrlo zdravo, kao najbolji izbor za dijetalni međuobrok, no ipak su, smatra fitness instruktorica, 'varljiva opcija'.

Granola
Shutterstock 

'Mnogi ih smatraju zdravim slatkišima, jer se tako predstavljaju u prodaji, ali ipak su na popisu namirnica koje otežavaju mršavljenje, jer su bogate šećerom i imaju veliki broj kalorija, oni će povećati vašu želju za dodatnim kalorijama', istaknula je. Ako ste ljubitelj ovakvih grickalica ili ste često u pokretu i nemate vremena za nešto bolje, pokušajte pažljivo pročitati sastav ovih pločica i odabrati onu s najmanje šećera, a najviše proteina. Također, razmislite o pripremi domaće granole kod kuće.

4. Hrana bez glutena

'Bezglutenske namirnice predstavljaju se kao zdrava opcija, pa mnogi misle da će pomoći u mršavljenju, jer izgledaju jako zdravo, ali mogu biti podmukli neprijatelji dijete, jer često sadrže emulgatore i štetne tvari', rekla je Jenny.

Gluten free
Shutterstock 

Njezin savjet je da, ako birate hranu bez glutena, pažljivo pratite etikete i nastojte kupovati samo proizvode koji nemaju dodanog šećera i transmasti, piše Lepa&Srećna.