Tradicionalni mliječni proizvod koji trenutno nije tako popularan kao kefir ili grčki jogurt. Međutim, to je vrsta mliječnog proizvoda koji također pruža vrijedne sastojke. Kiselo mlijeko se proizvodi od nepasteriziranog mlijeka postupkom mliječne fermentacije. Kiselkastog je okusa za što su zaslužni sastojci dobiveni fermentacijom, a to su mliječna kiselina, octena kiselina, etilni alkohol i ugljikov dioksid.

Kiselo mlijeko.jpg
Shutterstock 

Uključivanje kiselog mlijeka u vašu prehranu omogućuje vam da nadopunite svoj jelovnik proizvodima koji sadrže magnezij, kalij i kalcij, kao i vitamine B, vitamin A, vitamin D i vitamin K. Kiselo mlijeko nije visokokalorični proizvod - 100 g sadrži prosječno 50 kcal. Osim toga, proizvod ima nizak glikemijski indeks.

Kiselo mlijeko je proizvod koji blagotvorno djeluje na crijeva. To je uglavnom zbog činjenice da je kiselo mlijeko prirodni probiotik. Probiotičke bakterije mliječne kiseline koje se nalaze u njemu važne su za crijevnu mikrofloru koja podržava crijeva, probavne procese i regeneraciju gastrointestinalnog epitela. Pijenje kiselog mlijeka također pomaže u jačanju imunološkog sustava.

Kiselo mlijeko.jpg
Shutterstock 

Stručnjaci kažu da kiselo mlijeko u crijevima djeluje kao usisivač, odnosno da ispijanje kiselog mlijeka pospješuje izlučivanje probavnih sokova i smanjuje rizik od zatvora. Također može poboljšati proces sagorijevanja masti i biti koristan za ljude na dijeti za mršavljenje.

Kad je bolje ne konzumirati kiselo mlijeko?

Nema posebnih kontraindikacija za pijenje kiselog mlijeka, ali se ne preporučuje davati djeci mlađoj od 10 mjeseci. Mogu ga uzimati i osobe s intolerancijom na laktozu jer fermentirani mliječni proizvodi ne sadrže taj šećer. Ipak, važno je znati da ga je preporučljivo konzumirati umjereno, jer previše može dovesti do probavnih smetnji, pogotovo ako niste navikli piti kiselo mlijeko, piše Krstarica