Zdravlje crijeva od presudne je važnosti za cjelokupno zdravlje organizma, jer crijeva nisu samo odgovorna za probavu hrane, već i za apsorpciju nutrijenata, proizvodnju vitamina, pa čak i za regulaciju imunološkog sustava.
U srcu zdravih crijeva nalazi se mikrobiom — zbir svih mikroorganizama, uključujući bakterije, viruse, gljivice i druge mikrobe, koji nastanjuju naš probavni sistem. Ovi mikroorganizmi imaju ključnu ulogu u održavanju ravnoteže i funkcionalnosti crijevnog ekosustava, a njihov sklad može uticati na brojne aspekte zdravlja, od probavnih smetnji do mentalnog blagostanja.
Narušena ravnoteža mikrobioma, poznata kao disbioza, povezana je s brojnim zdravstvenim problemima, uključujući zatvor, inflamatorne bolesti crijeva, pa čak i poremećaje raspoloženja.
Vrlo je važno, stoga, održavati zdrav mikrobiom, što se, između ostaloga, postiže i zdravom prehranom, a gastroenterologinja, dr. Caroline Sojka otkrila je koje namirnice je najbolje konzumirati za doručak kako bi zaštitili dobru probavu i zdravlje crijeva- jaja i jogurt.
Ove dvije namirnice podržavaju zdravlje crijeva. Jogurt je fermentiran prirodnim bakterijama i kvascima, pružajući prirodni izvor probiotika. Dok su jaja prepuna nutritivnih prednosti, uključujući proteine, omega-3 masne kiseline, vitamin B vitamin D.
'Mikrobiom bogat dobrim bakterijama važan je ne samo za pravilnu probavu, već i za imunološko zdravlje, regulaciju raspoloženja i čak može igrati ulogu u sprječavanju kognitivnog pada. Stoga je vrlo važno započeti dan hranom koja podržava zdravlje crijeva.Jaja i jogurt izvrstan su način da dobijete zasićujuće proteine, kao i zdrave probiotike koji su sjajni za diverzifikaciju vašeg crijevnog mikrobioma', rekla je dr. Sojka.