Ova žitarica se nekad često koristila, no usprkos brojim benefitima danas je pomalo zaboravljena i zamijenjena modernim namirnicama. To je velika šteta s obzirom na brojne prednosti koje nam nudi ova lako probavljiva žitarica.

Proso je vrsta zrna koja je okrugla, vrlo sitna i na nekim mjestima malo spljoštena. Žuto-bijele je boje i slatkog okusa. Zrno prosa prekriveno je ovojnicom koju je prije konzumiranja potrebno skinuti.

Jedna je od rijetkih žitarica koja ne sadrži gluten, što je od velike važnosti jer su mnogi ljudi alergični na njega a dobro je poznato da gluten utječe na debljanje i općenito na pretilost. Sadrži mnogo vitamina i minerala poput kalcija, kalija, joda, magnezija, vitamina A, E i B, ali sadrži i željezo i vlakna, piše Novi.ba.

Proso.jpg
Shutterstock 

Proso sadrži ključne aminokiseline koje pomažu u izgradnji i regeneraciji mišića i stanica kože. Također, bogat je ugljikohidratima koji se sporo probavljaju pa nam brzo daje osjećaj sitosti i pomaže u procesu mršavljenja.

Ova žitarica također sadrži prirodne masnoće koje su ključne za apsorpciju vitamina, uključujući karoten i vitamin D.

Kardiolozi je preporučuju kao namirnicu koju treba jesti što češće jer je puna kalija koji pomaže u borbi protiv srčanih bolesti, normalizira krvni tlak i jača krvne žile.

Jedna je od najboljih namirnica za čišćenje bubrega, ali i za pojavu kamenca ili pijeska u bubrezima. Kod urinarnih infekcija djeluje pozitivno i pospješuje izlučivanje mokraće, piše Krstarica

Istraživanja sugeriraju da uključivanje prosa u prehranu može pomoći u smanjenju razine lošeg kolesterola (LDL) i poboljšanju općeg zdravlja srca.

Proso.jpg
Shutterstock 

Proso je dobar izvor vlakana, posebno topivih vlakana, koja mogu pomoći u snižavanju razine LDL kolesterola. Topiva vlakna stvaraju gel u crijevima koji veže kolesterol, sprečavajući njegovo apsorbiranje u krvotok. Time se smanjuje količina kolesterola u organizmu, što je korisno za zdravlje srca.

Osim smanjenja LDL kolesterola, proso može doprinositi povećanju razine dobrog kolesterola (HDL), koji pomaže u uklanjanju viška kolesterola iz organizma.

Proso ima nizak glikemijski indeks, što znači da se polako razgrađuje i apsorbira u organizmu. Ovo može doprinijeti stabilizaciji razine šećera u krvi, što je važno za osobe koje imaju povišen rizik od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2.