Nedavno su se načela zdrave prehrane značajno promijenila. Ono što se prije nekoliko godina smatralo korisnim sada je 'zabranjeno'. Doručak s müslijem i mliječnom kašom više niti jedan nutricionist ne preporučuje.
Nakon 50. godine ljudi razvijaju razne kronične bolesti. Pa iako mnogi ne obraćaju pozornost na ono što jedu, to je krivo jer će vam zdrava i pravilna prehrana osigurati da izbjegnete brojne bolesti koje mnogima dolaze s godinama.
Glavna pogreška ljudi u zrelim godinama je što njihova prehrana sadrži puno pita, peciva, slatkiša, masti, prženih krumpira s kotletima i kolačima i tako dalje. Ali jedu vrlo malo mliječnih proizvoda, voća, povrća, vlakana, ribe i mesa.
Kako popraviti prehranu u pedesetima?
Odrecite se slatkiša
Jedna od najčešćih bolesti u zrelijoj dobi je dijabetes tipa 2. Uglavnom nastaje zbog viška jednostavnih ugljikohidrata u prehrani i pretilosti. To ne znači da u potpunosti trebate izbaciti sve slatko iz svoje prehrane, no pokušajte birati komad tamne čokolade ili sušeno voće.
Glavna stvar je ne prekoračiti normu - 50 grama dnevno. Slatki čaj je bolje izbjegavati. U to dodajte med ili džem umjesto šećera (bit će puno zdravije).
Svaki dan jedite salate od povrća
Nutricionisti preporučuju tristotinjak grama povrća i barem jednu voćku dnevno. U salate ne stavljajte majonezu, umjestoo toga možete dodati kiselo vrhnje ili maslinovo ulje - nije ništa manje ukusno kad se naviknete.
Štoviše, majoneza može izazvati nelagodu u crijevima.
Kuhajte na pari
Bolje je ne jesti prženu hranu za osobe starije od 55 godina. A posebno ako imate višak kilograma, gastritis, pankreatitis, kolecistitis i druge bolesti povezane s gastrointestinalnim traktom.
Idealno meso je kuhana piletina, puretina ili nemasna govedina dok je svinjetinu bolje izbjegavati.
Jedite kašu umjesto kruha
Prema statistici koju vode nutricionisti, ljudi počinju jesti više peciva što su stariji, zaboravljajući da rafinirano brašno uopće nije korisno, naprotiv, samo šteti.
Bijeli kruh zamijenite kašom od heljde, riže, ječma ili prosa.
Koju hranu za doručak trebate izbjegavati?
5. Pahuljice
Žitarice i drugi gotovi doručak sadrže veliku količinu brzih ugljikohidrata i šećera. Da, dat će puno energije, ali će brzo nestati. Također, glad će doći brže. Zamijenite ih sa zobi.
4. Kiflice i druga peciva
Takvi proizvodi također sadrže puno praznih ugljikohidrata, šećera, ali i masti.
3. Kobasice
Šunka, slanina, kobasice su vrlo teško probavljivi. To stvara veliki pritisak na gastrointestinalni trakt. To je ono što uzrokuje zatvor i plinove.
2. Sokovi
Mnogi ljudi misle da je svježe cijeđeni sok na prazan želudac koristan za tijelo. To uopće nije istina. Ova vrsta doručka uzrokuje dehidraciju, a također povećava razinu glukoze u krvi.
1. Mliječni proizvodi + kiselo voće
Naranče, kivi, limun i ostalo kiselkasto voće nikako se ne smiju miješati s mliječnim proizvodima. Zbog ove kombinacije sastojaka dolazi do poremećaja zgrušavanja mlijeka i procesa probave.
Dakle, što jesti ujutro?
Kaša od cjelovitih žitarica, orašasti plodovi, voće, povrće, jaja (po mogućnosti u obliku omleta), bobičasto voće, kuhana piletina ili puretina, riba, tost s maslacem i sirom, svježi sir (može sa sokom ili malo pekmeza).
Ako ujutro jedete pravilnu i uravnoteženu prehranu, možete značajno normalizirati svoje zdravlje i, naravno, mnogo rjeđe posjećivati liječnike, piše Stil.