Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOLIKO ČESTO BISTE TREBALI PRATI KOSU? Beauty ritual koji većini zadaje muke bit će lakši kad saznate jednu stvar

Saznajte koliko biste često trebali prati kosu kako biste postigli predivnu i njegovanu kosu baš svaki dan.

kosa Izvor: Instagram

Pranje kose jedan je od beauty rituala oko kojeg uvijek moramo pomno planirati, a za pravilno provođenje prvo što biste trebali učiniti, ako još ne znate, jest odrediti vaš tip kose.

Tekstura i stanje vaše kose igraju značajnu ulogu u određivanju točnog odgovora u vezi pranja kose. Prije određivanja koja je rutina njege kose najbolja za vas, stvarno morate razumjeti kojeg je tipa vaša kosa. Nakon toga, lakše ćete oformiti rutinu, ali i pronaći proizvode koji će savršeno njegovati vašu kosu. Najvažnije je uzeti u obzir da svi imamo različite tipove kose te da ista pravila nisu primjenjiva za sve.

Ako je vaša kosa ‘slaba’, mogli biste razmisliti o tretmanima jačanja kose, ali i biti oprezniji s pranjem i češljanjem jer kosa može biti lako lomljiva. Na tip kose utječe mnogo toga te se poneki tipovi mogu i izmijeniti. Vanjski čimbenici poput vremenskih uvjeta i klimatskih promjena, ali i unutarnji poput stresa i emocionalne nestabilnosti također mogu utjecati na mijenjanje tipa kosa koja može s vremenom i u različitim fazama života postati tanja ili grublja, masnija ili sušija, glatkija ili puna sitnih kovrča koje se ne daju izravnati.

kosa Izvor: Instagram

Poneki stručnjaci preporučuju da ljudi s tanjom teksturom kose kosu peru svaki dan, budući da se brže masti, što je onda i više vidljivo. Iako mnogi smatraju da će svakodnevno pranje isušiti kosu, to ne mora biti točno ako koristite visokokvalitetne šampone i regeneratore, a potom kosu nježno osušite. No, češća upotreba uređaja za oblikovanje kose poput fena ili pegle za kosu, može dovesti do oštećenja pa zato probajte kosu osušiti na zraku što ste više u mogućnosti.

Također, vrlo je važno prije nego što uspostavite raspored pranja, obratiti pozornost i na to u kakvoj se okolini nalazite. Kosa i vlasište idu na ista mjesta kao i vaše lice, a bez pranja lica ne može proći ni dan, zar ne? U tom slučaju, posebno ako živite u gradu, zašto ne biste i kosu tretirali na jednak način te ju očistili od svih štetnih čestica koje su se skupile.

kosa Izvor: Instagram

S druge strane, kosa s grubim vlasima, ne masti se kao drugi tipovi kose pa ju nije potrebno toliko često prati. Može postati suša i zahtjevnija za oblikovanje u slučaju pretjeranog pranja, no svakako biste ju trebali prati nekoliko puta tjedno da isperete nečistoće i osvježite vlasište. Ako ne perete kosu na vrijeme, odnosno onoliko često koliko je potreba, kad osjetite da biste ju trebali oprati, to može dovesti do nakupljanja nečistoća, začepljenih pora, slabljenja, pa čak i opadanja kose.

U slučaju da imate osjetljivo i bolno vlasište, prema istraživanjima, češće pranje ne može vam naškoditi, već će biti dobro za vašu kosu, budući da će održavati vlasište čistim i zdravim. U slučaju svakodnevnog pranja kose, svakako koristite nježniju formulu šampona kako biste izbjegli iritacije.

kosa Izvor: Instagram

Mali trik za koji, sigurni smo, svi već znate je i kako produžiti vrijeme između dva pranja. Najlakši način je naravno, suhi šampon. No, ne smijemo zaboraviti da suhi šampon nije zamjena za pravi te da nikako ne može zamijeniti temeljito pranje kose.

Povezane vijesti

Magazin

Royals