Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RIZICI UPOTREBE LOŠIH DEZODORANSA: Zašto je važno izabrati one bez aluminijskih proizvoda?

Autor Antonija Nazor

Dezodoransi su dio dnevne higijene, stoga je važno izabrati one bez aluminijskih spojeva za zdravije sutra.

 Prirodni dezodoransi Izvor: Shutterstock

Posljednjih desetak godina svjetsko tržište preplavili su kozmetički proizvodi na kojima je jasno istaknuto da sadrže prirodne sastojke ili barem većinu takvih.

Među tim najpoželjnijim i najvažnijim artiklima ističu se dezodoransi, nezaobilazan dio dnevne njege i higijene. A prirodni dezodoransi donose pregršt benefita za očuvanje zdravlja. Naime, oni konvencionalni često sadrže cijeli niz sastojaka za koje znanost sumnja da štete našem zdravlju. Osobito dodamo li tome činjenicu da za samo nekoliko minuta sve što nanesemo na kožu - ulazi u krvotok. Posebno kad govorimo o osjetljivom području pazuha i limfnih čvorova.

Za početak, prirodni dezodoransi ne sadrže parabene. Riječ je o sintetskim konzervansima koji se koriste zbog njihova antibakterijskog učinka.

 Dezodoransi Izvor: Shutterstock

Prije 20 godina britanski znanstvenici otkrili su ostatke konzervansa u tumorima dojke, nakon čega su parabeni došli na listu štetnih proizvoda. No Federalni institut za procjenu rizika (BFR) utvrdio je da nema znanstvenih dokaza o povezanosti parabena i razvoja karcinoma dojke. No opreza nikad dosta.

Druga je važna činjenica da prirodni čuvari svježine naših pazuha ne sadrže petrokemijske tvari koje također mogu imati kancerogene tragove. Ne sadrže ni aluminijske spojeve koji začepljuju pore i sprečavaju znojenje, kao ni sintetičke mirise, premda neki proizvođači tvrde da su bezopasni.

 Dezodoransi i rak dojke Izvor: Shutterstock

Ipak, jedno istraživanje na životinjama pokazalo je da mogu imati mutageni učinak. Osim toga, prirodni dezodoransi ne sadrže antibakterijske tvari kao što je triclosan koji ima antimikrobni učinak. Prema Federalnom institutu za procjenu rizika, ta tvar može proizvesti bakterije rezistentne na antibiotike.

Stoga, kako bi se izbjegli eventualni rizici upotrebom klasičnih dezodoransa, odličan izbor su oni od prirodnih sastojaka - među kojima su najčešće kvalitetan hladnoprešani kokosov maslac, eterična ulja, soda bikarbona, glicerol, glina i drugo. Prednost kvalitetnih eteričnih ulja je i ta što djeluju protiv bakterija, sprečavaju neugodan miris i zadržavaju prirodno znojenje. A prirodni mirisi osvježavaju i unose optimizam u našu svakodnevicu.

Tijekom listopada kupnjom označenih proizvoda u dm prodavaonicama donirate 1 kn za rad udruge P.i.n.k. life.

Povezane vijesti

Magazin

Royals

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image