Za kutjevačke vinare i vinogradare Vincelovo, odnosno blagdan Svetog Vinka 21. siječnja, najvažniji je blagdan u godini. Na taj se dan zaziva Božji blagoslov te se moli za uspješnu i plodnu vinogradarsku godinu, no, naravno, prilika je to i za veselu proslavu u kojoj glavnu riječ ima dobra kapljica, a u njezinu ispijanju, blagovanju sjajnih slavonskih specijaliteta te pjesmi i plesu nadmeću se sjajni domaćini te njihovi brojni gosti – kolege vinari iz svih krajeva Hrvatske te brojni poslovni partneri i vinoljupci. Uz Vincelovo prvo razmišljamo o novoj vinogradarskoj godini i očekujemo da će biti bolja od ranijih – objašnjava slavni vinar Vlado Krauthaker. Naš domaćin na fešti bila je Udruga Kutjevački vinari koja obuhvaća sve koji nešto znače u proizvodnji vina u kutjevačkom kraju – tu su Krauthaker, Enjingi, Mihalj, Adžić, Kutjevo d. d., Perak, Galić Tandara, Čamak... Kamo god da krenete tih dana u Kutjevu neće sigurno otići gladni i žedni. Svaki vinar u svakom trenutku ima spremne boce svog  najboljeg vina, a uz nezaobilaznu graševinu kojom se toliko ponose tu su i odlični chardonnay, pinot sivi, merlot, sauvignon, syrah... Naravno, za ponudom vina ne zaostaje niti bogata gastronomska ponuda – na svakom stolu naći ćete čvarke, čvarke u paprici, švargle, šunke, kobasice... Ručat ćete i večerati bogate domaće juhe, sarme, pečenu patku i mlince, a kutjevački gosti iz Skradina povremeno će preuzeti kuhinju te se iskazati ribljom juhom, brudetom od hobotnice, sipom na način na koji inače spravljaju tripice... Za kraj stići će pladanj probranih slavonskih kolača, a uskoro – opet sve ispočetka. Ove godine velika gastronomska atrakcija bili su i – golemi gofovi koje se moglo zamietiti na svakom koraku, a kojima su se Kutjevčani i njihovu gosti slastili.

Story 3983
No, poanta proslave Vincelova nije samo u jelu i pilu (iako ono niti u jendom trenutku nije sporedna stvar!) - treba sačuvati stare običaje koji također mogu postati neizostavan dio tamošnje turističke ponude. Jedan od njih je blagoslov vinograda, ali i svečani početak orezivanja loze, prije nego što se priroda počne buditi. Također zanimljivo je bilo i orezivanje oglednog vinograda na kutjevačkom Trgu graševine gdje su najbolji vinari, kao i njihovi najbolji gosti nagrađeni posebnim medaljama. Važno je spomenuti i tradicionalno paljenje vincelovske vatre, koja nije služila samo za grijanje, već i da se na njoj ispeče još jedna poslastica – tradicionalni vincelovski štap – na kojem su kobasica i slanina.
Story 3983
U orezivanje vinograda pomogli su i dragi kutjevački gosti – poput uglednog hvarskog vinara Zlatana Plenkovića, ali i drugih vinara, a tradicionalnu feštu u Krauthakerovu podrumu večer uoči blagdana nisu propustila ni druga poznata lica iz svijeta gastronomije – splitski chef Zlatko marinović, sommelier splitskog restorana Paradigma Roko bekavac i mnogi drugi. No da znaju ponešto o dobrom vinu, ali i kako se predvodi dobra zabava pokazali su i poznati glumci Vid Balog i Vedran Mlikota te voditelj Davor Dretar Drele. Napisala: Emina Basara Snimio: Josip Regović