Za kutjevačke vinare i vinogradare Vincelovo, odnosno blagdan Svetog Vinka 21. siječnja, najvažniji je blagdan u godini. Na taj se dan zaziva Božji blagoslov te se moli za uspješnu i plodnu vinogradarsku godinu, no, naravno, prilika je to i za veselu proslavu u kojoj glavnu riječ ima dobra kapljica, a u njezinu ispijanju, blagovanju sjajnih slavonskih specijaliteta te pjesmi i plesu nadmeću se sjajni domaćini te njihovi brojni gosti – kolege vinari iz svih krajeva Hrvatske te brojni poslovni partneri i vinoljupci. Uz Vincelovo prvo razmišljamo o novoj vinogradarskoj godini i očekujemo da će biti bolja od ranijih – objašnjava slavni vinar Vlado Krauthaker. Naš domaćin na fešti bila je Udruga Kutjevački vinari koja obuhvaća sve koji nešto znače u proizvodnji vina u kutjevačkom kraju – tu su Krauthaker, Enjingi, Mihalj, Adžić, Kutjevo d. d., Perak, Galić Tandara, Čamak... Kamo god da krenete tih dana u Kutjevu neće sigurno otići gladni i žedni. Svaki vinar u svakom trenutku ima spremne boce svog najboljeg vina, a uz nezaobilaznu graševinu kojom se toliko ponose tu su i odlični chardonnay, pinot sivi, merlot, sauvignon, syrah... Naravno, za ponudom vina ne zaostaje niti bogata gastronomska ponuda – na svakom stolu naći ćete čvarke, čvarke u paprici, švargle, šunke, kobasice... Ručat ćete i večerati bogate domaće juhe, sarme, pečenu patku i mlince, a kutjevački gosti iz Skradina povremeno će preuzeti kuhinju te se iskazati ribljom juhom, brudetom od hobotnice, sipom na način na koji inače spravljaju tripice... Za kraj stići će pladanj probranih slavonskih kolača, a uskoro – opet sve ispočetka. Ove godine velika gastronomska atrakcija bili su i – golemi gofovi koje se moglo zamietiti na svakom koraku, a kojima su se Kutjevčani i njihovu gosti slastili.
Najvažniji dan u vinarskoj godini
Još iz kategorije