Zagreb je dobio novu oazu za sve ljubitelje fine hrane. Restoran XATO naziv je dobio po jednom od najpoznatijih katalonskih umaka, koji se bazično priprema od lješnjaka, badema, češnjaka, inćuna, octa i maslinova ulja. Upravo će ovdje chef Tvrtko Šakota zajedno s probranim timom pripremati jela originalnog i osobnog stilskog izričaja. - Ovo je kompletan projekt Tvrtka Šakote i njegove autorske kuhinje. Nas dvojica zajedno odrađujemo filozofski pristup, dok je koncept projekta moj udjel i posao. Mog kuhanja ovdje nema – kaže Marin Medak, jedan od najuspješnijih chefova.

Story 3986
- Jela se poslužuju u sljedovima – 4, 5 ili 7 sljedova, a da bi doživljaj bio potpun, sljedovi se mogu kombinirati i s vinima. Namirnice koje koristimo su isključivo sezonske, prirodnog ili organskog uzgoja. S obzirom na to, meni je podložan čestim promjenama, na tjednoj, pa čak i na dnevnoj bazi Iako jela izgledaju prilično „fensi“, a vinska karta može se usporediti s najboljim europskim restoranima, ovdje nije riječ o tzv. fine dining restoranu. Ovo nije kratkoročan projekt, ovo je 'maraton' – otkrio je Šakota o restoranu u kojem će se posluživati isključivo večera. Ovaj nepretenciozan restoran temeljit će se na promišljenom kuhanju pri kojem će se prema svakoj namirnici odnositi s velikim poštovanjem te će se chef zajedno s timom koristiti kuharskim tehnikama da bi naglasili svaku pojedinu namirnicu, a ne obrnutu. Velika novost je i Robata, prva u ovim dijelovima Europe. - Prvi u ovim dijelovima Europe koristimo pravu Robatu, specijalno za nas izrađenu u Londonu. Robata je tradicionalni japanski roštilj, a na našoj Robati kuhamo na kombinaciji vulkanskog kamenja i japanskog ugljena – kaže Medak koji je ovim putem pozvao sve organske, ekološke i biodinamičke da im se jave s ponudama. Ovo je savršeno mjesto za one koji vole i znaju uživati u dobrom jelu, dobrom vinu, i opuštenoj atmosferi – zaključili su chefovi Medak i Šakota.   Autor: Nikolina Guja Foto: Robert Gašpert