Tako su pripremljeni: kozji sir s rajčicom, burger i T-bone steak od crne slavnosnke svinje. Iako smo navikli da su muškarci u pravilu glavni za grillom, ova je radionica okupila redom sve ženske polaznice. One su bile oduševljene novim receptima i originalnim trikovima za pripremu jela na grillu. Posebno ih je zanimala priprema mesa crne slavonske svinje koje je postalo veliki trend među hrvatskim chefovima, a Martin Karabajić otkrio im je kako ga pripremiti na najukusniji način...  

Zagrijavanje roštilja

Gorenje roštilj nudi mnogobrojne mogućnosti za pripremu finih jela od mesa, povrća i ribe, a chef Martin za početak slijeda odabrao je lagano predjelo - rajčicu i ovčji sir na žaru. Opranu rajčicu i feta sir polaznici kuhaonice zapakirali su u male aluminijske paketiće i pekli na Gorenje roštilju sa svake strane 10-ak minuta. Kuhinjom se brzo proširio miris svježeg bosiljka i domaćeg maslinovog ulja koji su trenutno pojačali apetit svih prisutnih na kulinarskoj radionici.

Čuvari svježine i okusa

Kralj svakog roštilja je savršeno pečeni burger za koji je odabrana junetina koja je prethodno samljevena u Gorenje aparatu za mljevenje mesa i oblikovana u pljeskavice. Prije termičke obrade mesa na roštilju, pripremljeno meso mora odstajati u hladnjaku. Gorenje hladnjaci imaju FreshZone ladicu u kojoj hrana zadržava svoju svježinu, arome, boju i okuse puno duže, a idealna je za čuvanje mesa, ribe, voća i povrća. S porastom svijesti o hrani koju jedemo i povećanim interesom za podrijetlom hrane u svom domu potrebna je pomoć Gorenje malih kućanskih aparata kako bi se sa sigurnošću znalo što se nalazi u vašem burgeru i na vašem tanjuru.

Tajna dobrog roštilja

Jedna od tajni iskusnih roštilj majstora je odabir idealne temperature za pečenje, a Gorenje stolni roštilji imaju funkciju kratkog pečenja kako bi se postigla intenzivna i ravnomjerna toplina te izravni kontakt keramičke površine ili gornje i donje ploče koji omogućavaju da hrana sačuva prirodne sastojke i da u hrani ostanu svi sokovi. Ohlađene burgere polaznici su ispekli na jako zagrijanom roštilju 3 minute s jedne i 3 minute s druge strane, zatim dodali cheddar sir, nasjeckano povrće i umak, pa složili u burger pecivo. Kod pripreme burgera, kako je istaknuo chef Martin Karabajić, važno je da se pljeskavica ne pritišće za vrijeme pečenja kako bi zadržala sve svoje sočne sokove i da se tijekom pečenja okrene samo jednom. Za kraj chef Martin iznenadio je izborom recepta! Crna slavonska svinja ili fajferica, hrvatska je autohtona pasmina svinja koja je sve traženija na jelovnicima restorana, pa je tako chef kuhinje izabrao peći svinjski T-bone s krumpirom u foliji i polaznicima pokazati kako se priprema ukusna slavonska delicija. Na zagrijanom Gorenje roštilji T-bone se pekao 5 minuta sa svake strane, a istodobno polaznici su pripremali krumpir u kori.

Uvijek vesela atmosfera i Gorenje pokloni

Kada je sve bilo pečeno, svi sudionici zasluženo su kušali zajednički pripremljena jela i međusobno oduševljeno komentirali kako su tako brzo postali Majstori roštilja. Pobjednica nagradnog natječaja „Majstori roštilja” Ana između slasnih zalogaja je izjavila: „Iako sam veliki mesoljubac, crnu slavonsku svinju nikad nisam kušala. Hvala chefu Martinu na brzoj roštilj poduci i veselim polaznicima s kojima sam se već sprijateljila! I, da, naravno veliko hvala Gorenju koje nam je ovo sve zapravo i omogućilo! “  
Na StoryGourmet radionici by Gorenje okupili su se zaljubljenici u roštiljanje
Story 
Svi polaznici Gorenje kuhaonice dobili su Gorenje smoothie maker koji će ih podsjećati na sjajno iskustvo i nezaboravno druženje u kulinarskoj radionici „Majstori roštilja”. Zdrava prehrana uključuje lagane obroke, salate od povrća ili voća i raznovrsne juhice, a koje namirnice bi se trebale naći na našem tanjuru i kako ih kombinirati otkriva se u novoj Gorenje kuhaonici „Lagano i ljetno“ koja će se održati 7.6.2017. Prijavite se na natječaj i osvojite kotizaciju za Gorenje kuhaonicu i vrijednu nagradu iz Gorenje asortimana malih kućanskih aparata: https://www.radostkuhanja.hr/natjecaj/