Domaća popularna glazbenica, 34-godišnja Lea Mijatović, često svoje vrijeme ponajviše ulaže u karijeru, a ovih dana posebno je posvećenu snimanju nove sezone emisije 'Zvijezde pjevaju'. Ponekad je teško uskladiti privatni život i karijeru, a pogotovo kada je riječ o kuhanju. Za Story.hr ispričala je što čini njezinu ljetnu kuhinju, koliko vremena provodi kuhajući, a otkrila nam je i čiju kuhinju najradije jede.

Dolaskom ljetnih dana često mijenjamo prehranu na laganije obroke, kako izgleda vaša prehrana ljeti?

Definitivno se laganije jede nego zimi, zapravo sve ono što priroda nudi ljeti obožavam i, naravno, uživam u tim plodovima. Omiljene su mi tikvice, paprike i rajčice. U svim kombinacijama. Popečci od tikvica, pohane paprike, domaća šalša s paštom, sataraš i domaći kruh koji sam počela sama raditi prije nekih godinu dana. Uz sve to volim uključiti i malo sira uz domaće maslinovo ulje.

Pazite li sto jedete tijekom godine?

Pa nisam nešto pretjerano opterećena time da pazim u smislu kalorijskog unosa, ali trudimo se jesti zdravo. Recimo već dugo ne kupujemo na primjer paštete i generalno kupovne namaze. Radimo svoje kombinacije hummusa, guacamolea, povrtnih namaza, domaćih pašteta i slično.

Domaća glazbenica o prehrani ljeti: 'Nema do materine spize'
privatna arhiva 

Jedete li i kuhate li ljeti potpuno drugačije u odnosu na ostatak godine?

Visoke temperature su za mene najbolja dijeta. Nekako automatski je i apetit smanjen, a želja za unosom tekućine veća. Uživam u ljetnom voću u poprilično velikim količinama. Lubenicu jedemo minimalno u dva obroka i vrlo često se može pronaći kod nas poslužena na stolu.

Što se tiče kuhanja, za mene je hrana pojam druženja i okupljanja dragih ljudi, prosto rečeno uživanje. Tako smo prije par dana sa svojim društvom imali avanturu kuhanja velike količine šalše kako bismo uživali u ljetnim, ali i hladnijim danima

Domaća glazbenica o prehrani ljeti: 'Nema do materine spize'
privatna arhiva 

Otkrijte nam, koje je vaše najomiljenije jelo i kuhate li često?

Uh, teško mi je izdvojiti samo jedno jelo jer sam stvarno teški gurman, al definitivno bi prednost dala svemu iz mora.

Kad voliš fino papati, valjda te to natjera da naučiš i fino kuhati ili da ideš u fine restorane. Šalu na stranu, guštam u kuhinji i trudim se što više kako bismo doma jeli što češće, kako bi se reklo, 'na žlicu'. To uvijek uključuje juhice, razna variva, ali recimo i pite i bureke. Međutim, moram priznati da mi ni dalmatinska 'spiza' nije strana.

Imate li jednu osobu čiju kuhinju najradije jedete?

Znam da je totalno izlizano, al nema do 'materine spize'. Ne znam ima li to veze s osjećajem doma i djetinjstva, ali pored svih restorana i raznoraznih specijaliteta koje sam probala u životu, mamina kuhinja je najslađa.