Split je od 7. do 10. listopada bio gastronomsko središte Mediterana, grad domaćin sedmom izdanje međunarodnog gastronomskog festivala Taste the Mediterranean. Festival koji slavi gastronomiju, mediteransku hranu, kulturnu baštinu i način života,uz brojne predavače, paneliste i gastro entuzijaste iz cijelog svijeta, okupio i vrhunske chefove okrunjene Michelinovim zvjezdicama i Gault&Millau tokama.

Nakon odlične večere na kamenim stolovima Splitske peškarije, koju je chef Zlatko Marinović Noštromo u srijedu navečer pretvorio u najluksuzniji restoran, a na kojoj su uzvanici uživali i u Papinskom brudetu čiji recept potječe iz 1177., u četvrtak je u Briig Boutique hotelu, 7. Međunarodni Festival Taste the Mediterranean bio je i otvoren.

Ingrid Badurina Danielsson, Zlatko Marinović Noštromo i unuk Stipe
StoryGourmet Press Ingrid Badurina Danielsson, Zlatko Marinović Noštromo i unuk Stipe

„Ovaj festival pridonosi promociji Hrvatske kao eno-gastronomske destinacije. A u novim okolnostima, razmjena iskustava jedan je od najvažnijih elemenata za zajedničku europsku turističku promociju“ - izjavio je Tonči Glavina, državni tajnik Ministarstva turizma i sporta, a splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara gostima je zaželio dobrodošlicu u grad koji odiše mediteranskom kulturom na svakom koraku.

„U ovakvim uvjetima nije bilo lako organizirati festival, ali svi su se chefovi odazvali s oduševljenjem, iako je svima izuzetno teško.“ - rekla je Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Taste the Mediterranean, koja je spomenula i akciju “dva do dvanaest" hrvatskih ugostitelja pogođenih korona krizom.

Nakon panela posvećenom važnosti mediteranske prehrane u razvoju održivog turizma, na kojemu je španjolski veleposlanik u Hrvatskoj, H.E. Alonso Dezcallar de Mazarredo govorio o španjolskom iskustvu. U okviru Dana Španjolske, zemlje partnera ovogodišnjeg festivala, održana je prezentacija španjolskih proizvoda od „jamon iberico“ španjolskog pršuta do sira, pa do slanih inćuna i maslinovog ulja, a slasne zalogaje priredila je najpoznatija španjolska chefica, Maria José San Roman, iz restorana Monastrell u Alicanteu, koja je ujedno i ambasadorica španjolske mediteranske prehrane te ima jednu Michelin zvjezdicu.

Georgiana Viou, Flora Mikula, Turističko ugostiteljska škola Split
StoryGourmet Press Georgiana Viou, Flora Mikula, Turističko ugostiteljska škola Split

“Spaja nas zajedničko podneblje, s istim namirnicama, a svatko od nas ima svoj kulinarski identitet vezan uz tradicije naših zemalja.“ -  izjavila je chefica koja je u Split stigla s grupom vrhunskih chefica iz drugih zemalja. To su Flora Mikula iz Francuske, Beatriz Gonzalez iz Mexica, Keiko Nagae iz Japana, Georgiana Viou iz Benina i Dina Nikolaou iz Grčke. Sve su one i članice novoosnovane platforme Mediterranean Women Chefs koja se zalaže za bolji položaj žena u gastronomiji.

Na panelu posvećenom ženama u gastronomiji uz chefice su gostovali i francuski veleposlanik u Hrvatskoj, NJ.E. Gaël Veyssière, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić te Zrinka Ferina, glavna urednica magazina Story Gourmet, koja je istaknula veliku važnost suradnje medija sa ženama u gastronomiji.

Zrinka Ferina, glavna urednica Story Gourmeta, na panelu o pložaju žena u gastronomiji
StoryGourmet Press Zrinka Ferina, glavna urednica Story Gourmeta, na panelu o pložaju žena u gastronomiji

U sklopu prvog dana festivala, veliki interes je privukla i ekskluzivna četveroručna istarsko-dalmatinska večera powered by Story Gourmet, koju su u restoranu Štorija priredili poznati splitski chef Ivan Pažanin i istarski chefa Fabricio Vežnaver iz restorana Pergola iz Zambratije, kraj Umaga.

U okviru prvog dana priređena je i degustacija španjolskih vina a ekskluzivnu španjolsku večeru u restoranu Median hotela Briig priredili su chefica Maria José San Roman i chef Jerko Roso.

Posebno zanimljiva bila je i panel diskusija na temu EU strategije za održivu hranu „From Farm to Fork“ (S polja na pjat) na kojoj su uz eurozastupnicu Biljana Borzan, sudjelovali i zanimljivi panelisti, Darko Mamić (distribucijski lanacTommy), Vesna Mislović (OPG Capra domestica), Jan de Joong iz CROPA, Sonja Todorović-Karoglan, Ecologica, i dr.sc Darko Znaor, koji su kroz zanimljiva izlaganja i primjere ukazali na važnost strategije te utjecaj hrane na zdravlje ljudi.

Štorija. istarsko dalmatinska večera
StoryGourmet Press Štorija. istarsko dalmatinska večera

Drugi dan festivala uveličale su dvije večere. U restoranu Zrno Soli večeru su pripremili chef Ippei Uemura i chef domaćin Stjepan Vukadin, a istovremeno, kuhinju restorana Zora Bila zauzele su žene: pet stranih gošći s domaćim cheficama Sandrom Tahirović i Vesnom Miletić pripremile su ženski spektakl okusa.

Taste the Mediterranean posebnu je suradnju uspostavio s Grčkom pa su manifestaciju posjetili i gradonačelnik općine Aristoteles, gospodin Stylianos Valianos te gradonačelnica općine Cassandra, Anastasia Chalkia. Delegaciju su primili splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara te načelnik općine Šolta, Nikola Cecić-Karuzić. Mediteranskoj zemlji poznatoj po svojoj gastronomiji i bogatstvu njezine regije Eastern Halkidiki posvećen je događaj u luksuznom hotelu Martinis Marchi, smještenom na Šolti. Gosti su nakon predstavljanja jedinstvene vinske staze Svete Gore (Mount Athos) i gastronomske manifestacije Kouzina Feast, uživali u vrhunskom meniju chefa Tonija Miloša.

Taste the Mediterranean
StoryGourmet Press Taste the Mediterranean

Eksluzivna završna večera festivala održana je u restoranu Bokeria kitchen & wine u kojem su svoje snage ujedinili gost chef Hrvoje Zirojević, iz restorana Laganini, Palmižana i domaćini - chefovski tim Klara Maleš, Karla Katavić, Maša Zeleni i Ante Tutavac.

Bogat program bio je ispunjen vinskim radionicama, kulinarskim masterclassovima, prezentacijama, panelima i eksluzivnim večerama, a festival Taste the Mediterannean još je jednom ukazao na važnost razmjene iskustava, učenja od vrhunskih profesionalaca i drugih kultura – s ciljem promocije ljepota, običaja, gastronomije i načina života mediteranskih destinacija.