Kava i čokolada savršena su kombinacija, a sjajno idu, zajedno ili odvojeno, uz brojna slatka i slana jela. O tome se puno moglo doznati na kulinarskom masterclassu udruge JRE Hrvatska u zagrebačkom Miele excelence centru koji su vodili Vedran Petranović, chef zagrebačkog restorana Dubravkin put i Domagoj Trusić, Hug&Punch edukator i jedini autorizirani trener za specialty kavu u regiji poSpecialty Coffee Association licenci, najvišem standardu u proizvodnji i pripremi ove vrste kave.

Domagoj Trusić - priprema specialty kave filter metodom
JRE Hrvatska Domagoj Trusić - priprema specialty kave filter metodom

Krajnje opuštajući, gotovo hipnotičan i edukativan bio je Trusićev ritual pripreme specialty kave Chemex, filter metodom. Iako smo tradicionalno vezani za ispijanje espressa, istinski kavopije, uživaju i u pripremi specialty kave ovom metodom koja se značajno razlikuje od pripreme u običnom filter aparatu. Konzumirajući specialty kavu pripremljenu Chemex, filter metodom osjetili smo spoj ušećerene kiseline i moćne teksture koje su odavale dojam kao da se radi o vinu, a ne kavi. Samo je temperatura signalizirala suprotno. Napitak je bio mek, nježne arome meda i agruma dominirale su mirisom dok se u ustima topila nježna nota džema od smokava. U dugom aftertasteu ostao je okus javorovog sirupa. Preciznim mljevenjem i vremenom ekstrakcije Trusić je iznio upravo onaj dio ekstrakta koji pripada u šalicu zadovoljstva koja priliči svakom slavlju gastronomije.

Ovo je nježan, pitki ekstrakt kave koji ostavlja prostor za kušanje i diferenciranje aroma kao u vinu. Kompleksne kiseline prisutne u kavi mogu u šalicu donijeti arome od agruma preko meda do tamne čokolade.“- istaknuo je Trusić.

Kava i čokolada savršen su spoj
JRE Hrvatska 

Kultura ispijanja specialty kave više je od trenda jer predstavlja pokret koji njeguje vrijednosti održivosti, transparentnosti, inkluzivnosti, znanja i zajedništva. Suptilne nijanse aroma specialty kave u svakoj šalici prati i snažna poruka kojom kojom govorite koliko vam je važna kava. Uživatelji u specialty kavi svjesno podržavaju cijeli proces proizvodnje. i to, od proizvođača na maloj plantaži koji pomno selektira svoje kave, pa sve do finalnog serviranja, kod kuće, u kafiću, restoranu ili hotelu gdje educirani barist sa žarom prenosi svoja umijeća.

Kava i čokolada savršen su spoj
JRE Hrvatska 

Chef Petranović pripremio je dva vrhunska jela, osvježavajuću salatu od lososa mariniranog u kavi i Wellington patku. Dva deserta je kreirao slastičar Dubravkinog puta Robert Bašić, a posjetitaljima ih je poslužio mladi kuhar Danijel Dimnjaković predstavljajući đavolji biskvit i trostruki čokoladni keks.

Kava i čokolada savršen su spoj
JRE Hrvatska 

Donosimo i recept za Patku Wellington chefa Vedrana Petranovića:

Jednu cijelu otkoštenu patku (ili samo batke ako je za dvije osobe) prepržiti na tavi ili roštilju nakon što ste je prethodno marinirali u ulju, posolili i popaprili te dodali dimljenu papriku. Nakon što je patka dobila lijepu boju stavite je u lonac, dodajte timijan i češnjak te prelijte uljem dok skroz ne prekrije meso. Poklopite i stavite u pećnicu na 85 ºC te lagano konfitirajte dok se meso ne krene odvajati od kostiju.

Kosti od patke zapecite u pećnici da dobiju lijepu karameliziranu boju. U međuvremenu na malo ulja prodinstajte dva nasjeckana luka, 3 mrkve narezane na ploške i korijen celera. Dodajte 3 dl crvenog vina te lagano reducirajte dok vino ne postane gusto i sirupasto. Dodajte kosti od patke i prekrijte vodom. Kuhajte dok umak ne postane gust te procijedite. Pred kraj dodajte 2 lista lovora i 2 grančice timijana.

  1. Na jednu patku dinstati jedan veliki luk, dodati meso patke, naribati malo đumbira, dodati pola žlice chilija (ne preljutog), vlasca i perišna, par kocki maslaca i 3-4 žlice demi-glacea da se poveže. Posoliti i popratiti na ukus.

  2. Sortitrati 10-tak šampinjona i 10-ak shitake gljiva, srednje veličine (rezano na trakice), dodati češnjak (3-4 češnja), na listiće, peršina, i 2-3 kockice maslaca, posoliti i popratiti.

  3. Spojiti 1 i 2. i dobro promiješati

  4. Razvući lisnato tijesto, oblikovati krugove i napuniti šalicu za čaj, u sredinu staviti meso i preklopiti krajeve. Izvaditi i zarezati zvijezdu na vrhu.

  5. Premazati razmućenim jajem, peći dok ne bude zlatno hrskavo, cca 14 min na 210 ºC