Kasandra Draganić domaća je vizažistica, ali i velika ljubiteljica - gastronomije. Mnogi je znaju i kao djevojku novinara i blogera, popularnog Domagoja Jakopovića Ribafisha, koji je, baš poput nje, zaljubljenik u - dobru hranu. Kasandra je svoju ljubav prema hrani spojila s putovanjima i 'pretočila' u blog 'Vilicom kroz Hrvatsku', a za Story.hr ova je food blogerica otkrila kako se rodila ta ideja, koje jelo će joj posebno ostati u sjećanju, favorizira li kuhinju određenog zavičaja, ali i kojem se mjestu uvijek najradije vraća. 

Kako ste došli na ideju za food blog 'Vilicom kroz Hrvatsku'? Kada je sve krenulo?

Prije pet, šest, godina s bivšim sam bivšim dečkom počela kuhati hrvatske tradicionalne recepte koje je on kao profesionalni fotograf izvrsno prenosio i u taj medij. No to nam je bila samo usputna zanimacija i hobi kojem smo se posvećivali kad bismo imali vremena. Život nas je ipak odveo u drugim nekim smjerovima i ja sam se malo više posvetila 'Vilici' te krajem prošle godine i otvorila obrt, uz pomoć dragih ljudi dignula stranicu i počela sve više pisati i ipak malo šire uživati u ovom gastro putovanju kroz Hrvatsku, ali i van granica, ipak za sad samo virtualno u ovoj nes(p)retnoj godini.

Koja ste mjesta obišli? Postoji li neko mjesto koje Vam se najviše urezalo u pamćenje?
Ova godina je bila dosta izazovna, ono što je mene veselilo su manifestacije kojima Hrvatska obiluje i onda se desi 2020. i nema manifestacija, manje se putuje, van granica države nismo ni pomislili ići, ali s druge smo strane uživali u našoj zemlji kao nikada. Od Vukovara do Istre, Lika i Dalmacija, baš smo se zavukli u svaki kutak Hrvatske, ali i dalje smo prošli samo mali dio. Toliko je toga za otkriti, svako selo u Hrvatskoj čuva svoje priče, recepte, divne ljude koji su svi redom do sad bili iznimno ugodni domaćini. No najdraža mi je uvijek Korčula. Kako Ribafish i ja skupa obilazimo Lijepu našu, tako se svako malo vratimo na njegov otok i koliko god vremena proveli tamo, još uvijek ga nismo skroz istražili. Mjesec dana smo ovog ljeta u komadu proveli na otoku, svaki dan obilazili najljepše plaže, najbolje OPG-ove, vinarije, restorane i još uvijek nismo ni pola obišli koliko bismo htjeli. Tako da bih Korčulu svakako istaknula kao mjesto kojem se vraćamo i svaki put naučimo nešto novo, koliko god mislili da znamo sve o tome čarobnom otoku.
Ima li neko jelo kojeg posebno pamtite? Zašto?
Prošle smo godine imali priliku jesti u Laganiniju kod Hrvoja Zirojevića, jednog od naših najvećih chefova, čovjeka naprosto obožavamo, ali njegov rižoto od petrovog uha i šparoga je vjerojatno najspominjanije jelo u našoj kući jer ga se sjetimo svaki put kad se potegne tema 'jela godine koje nas je oduševilo'. To je bila eksplozija mora u ustima, s tom kremastom rižom i hrskavim šparogama, evo naježim se kad pričam o tome. Hrvoje je sva svoja jela doveo do savršenstva, ali ovo ću pamtiti vjerojatno još jako dugo.
Jeste li probali neko jelo koje Vam se i nije baš svidjelo?
Ma ja vam nisam od blitve recimo, a nakon mjesec dana na Korčuli sam se molila za neke pohance i dok smo jeli najfiniju i najsvježiju ribu, sve što si čovjek može poželjeti, više nisam mogla blitvu podnijeti kao prilog. Zavapila sam zadnjih dana kad me konobar pitao može li blitva kao prilog 'Rado bih ja pohance, ali toga nema pa će bit ok i blitva'. Tako da bih svakako navela mjesec dana blitve, no to je ostalo zasjenjeno svim drugim divotama koje smo u to vrijeme kušali.
Kada biste morali odabrati, kuhinja kojeg zavičaja Vam se najviše sviđa?
Uh, svaki kraj ima svoju gastro perjanicu, ali nekako mi je najbliža istarska kuhinja iako sam u Istri prvi put bila tek prije nekoliko godina. Volim tu jednostavnost u kuhinji, a na tanjuru na kraju dolazi jelo puno okusa. Ništa tu nije prekomplicirano, ali je u toj kvaliteti namirnice koja se koristi - nenadmašivo.

Jeste li više za tradicionalnu ili modernu kuhinju?
Za kuhinju sam, haha. Obožavam tradicionalnu kuhinju, istraživanje tih nekih zaboravljenih jela, a klanjam se našim chefovima koji u svojim kuhinjama oživljavaju neka zaboravljena tradicionalna jela na moderniji način. To mi je zapravo najdraža kombinacija.