Američki praznik Dan zahvalnosti, koji se slavi danas - zadnjeg četvrtka u mjesecu studenom, uglavnom se vrti oko obilnog obroka. Jelovnik najčešće uključuje nadjev od kruha, slatki krumpir, umak od brusnica, pitu od bundeve i, kao zvijezdu stola, pečenu puricu. No, kako je purica uopće postala središnji dio ove gozbe? Kako prenosi Britannica, često se misli kako je ovaj jelovnik za Dan zahvalnosti nastao tijekom događaja koji se obično naziva “prvi Dan zahvalnosti”. Doista postoje dokazi o obroku koji su dijelili doseljenici u koloniji Plymouth (današnji Massachusetts) i pripadnici plemena Wampanoaga krajem 1621. Ipak, nema naznaka da je poslužena puretina. Za meso, starosjedioci su pribavili jelene, a Hodočasnici divlju “pticu”. Strogo govoreći, te su “ptice” mogle biti purani koji su bili porijeklom iz tog područja, ali povjesničari misle da su to vjerojatno bile patke ili guske.

Znate li zašto se jede purica za Dan zahvalnosti?
Profimedia 

Čini se da Hodočasnici nisu ovaj obrok smatrali posebno važnim. Ne postoji referenca na njega iz 17. stoljeća osim pisma koje je napisao kolonist iz Plymoutha Edward Winslow. Zahvalnost za jesensku berbu za Hodočasnike nije bio novi koncept. Kao tradicija koja vuče korijene iz europskih festivala žetve i kršćanskih vjerskih obreda, “dani zahvalnosti” bili su prilično česti među kolonistima Nove Engleske. Tijekom američke kolonijalne ere zajednice su održavale vlastite neslužbene proslave Dana zahvalnosti, a malo ih je ljudi povezivalo s doseljenicima iz Plymoutha.

Znate li zašto se jede purica za Dan zahvalnosti?
Profimedia 

Međutim, na prijelazu u 19. stoljeće puretina je postala popularno jelo za posluživanje u takvim prilikama. Bilo je nekoliko razloga za to. Prvo, purice je bilo u izobilju. Jedan je stručnjak procijenio da je u Americi u to vrijeme bilo najmanje 10 milijuna purica. Drugo, purice na obiteljskoj farmi bile su gotovo uvijek dostupne za klanje. Iako su žive krave i kokoši bile korisne sve dok su proizvodile mlijeko, odnosno jaja, purice su se uglavnom uzgajale samo zbog mesa i stoga ih se moglo lako ubiti. Treće, jedna je purica obično bila dovoljno velika da prehrani obitelj.

Ipak, purica još nije bila sinonim za Dan zahvalnosti. Neki ljudi pripisuju Charlesu Dickensu i njegovoj Božićnoj pjesmi iz 1843. popularizaciju puretine kao blagdanskog obroka. No, druga spisateljica, Sarah Josepha Hale, odigrala je vjerojatno važniju ulogu. U svom romanu Northwood iz 1827. godine posvetila je čitavo poglavlje opisu Dana zahvalnosti Nove Engleske, s pečenom puricom “postavljenom na čelo stola”. Otprilike u isto vrijeme, započela je i kampanju za uspostavljanje Dana zahvalnosti kao nacionalnog praznika u Sjedinjenim Državama, za koji je vjerovala da će pomoći ujedinjavanju zemlje tijekom građanskog rata. Njezin se trud konačno isplatio 1863. nakon uredbe samog predsjednika Abrahama Lincolna.

Znate li zašto se jede purica za Dan zahvalnosti?
Profimedia 

Kako je Dan zahvalnosti postao službeni američki praznik, oko njega se stvorila nacionalna mitologija. Zbirka Pilgrimovih knjiga iz 1841. godine govorila je o jelu koji je Winslow opisao kao “prvi Dan zahvalnosti”. Iako Winslow nije posebno spomenuo puricu, njegov kolega kolonist William Bradford je te jeseni u časopisu koji je ponovo tiskan 1856. spomenuo "veliku trgovinu divljih purana" u Plymouthu, a Dan zahvalnosti postao je sastavni dio obrazovanja američkih školaraca.
Osim toga, puricu je bilo lako uzgajati. Iako se divlja purica početkom 20. stoljeća smatrala ugroženom, danas se, zahvaljujući uzgoju, opet broji u milijunima. Uz to, suvremeni postupci pri uzgoju pomogli su da purice postanu veće i jeftinije nego ikad, čime su osigurale stalno mjesto na blagdanskom stolu.