Kuhano vino, božićni kolači, bogati umaci… što je zajedničko ovim gurmanskim poslasticama? Jedan od začina koji posebno vezujemo uz ove hladne, zimske mjesece - anis. Zvjezdasti ili u prahu, kao ulje ili svježi, anis je poznat po svojim aromatičnim začinskim ali i ljekovitim svojstvima. Dolazi iz porodice štitarki iz koje su još i peršin, selen, komorač, kim, korijander, motar, mrkva… Podrijetlom je iz Egipta, u rimsko doba korišten je kao ženski tonik-napitak za reguliranje mjesečnice, stimuliranje stvaranja mlijeka u dojilja, olakšanje poroda te za jačanje požude. U srednjem vijeku anis se proširio diljem Sredozemlja, uzgajao se kako za prehrambene tako i za ljekovite svrhe. Trenutno, anis je rasprostranjen diljem svijeta zbog svojih iznimno pozitivnih učinaka na ljudsko tijelo kao i nezamjenjivog okusa (kao bombon Bronhi koji, naravno, sadrži anis) te specifičnog osvježavajućeg mirisa kojeg duguje eteričnom ulju anetola.

Odlično se slaže uz razne deserte, aromatizira rižu, dodaje se u kompote ili džemove. Upotrebljava se kao začin za razne kolače i razne vrste kruha, poznati su anisovi kolačići, pereci, prepečenac, kifle, kruh… Anis se koristi i u kozmetici kao i u proizvodnji likera. Tako se, recimo, u Makedoniji od anisa pravi mastika, u Francuskoj pernod, u Grčkoj ouzo, u Turskoj raki. Zvjezdasti anis pak djeluje sedativno, pomaže kod nesanice, depresije, otklanja loše misli i osjećaje. U Kini ga, primjerice, koriste kao karminativ i stimulans ali i za liječenje kolere i bolesti bubrega, dok u Turskoj, primjerice, koriste anis za liječenje grčeva, bolesti želuca i pluća. Sadrži vitamine i minerale - kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink, vitamin C, tiamin, riboflavin, vitamin B6…

Odlično se slaže sa cimetom
Profimedia Odlično se slaže sa cimetom

Biljka anisa raste od 30-60 cm u visinu te isto toliko korijenom u dubinu. Donji listovi anisa su najveći, plosnati, okruglasti te se smanjuju prema vrhu biljke gdje su usko naslagani mali šiljati listići. Anis cvate od svibnja do kolovoza i to s malim, bijelim cvjetovima dok se plod, sitan jajolik, dlakav, svijetlozelenosive boje, skuplja od kolovoza do listopada.

Ulje, sjemenke i mlado lišće anisa široko se primjenjuju u kulinarstvu. Anis se najčešće koristi u desertima ali može ga se dodavati u slana jela. Ugodno će aromatizirati variva, nabujak, kolač od kestena, marmeladu. Ovaj začin poboljšati će okus riže u mlijeku kao i kompota od svježeg i suhog voća, a naročito od suhih smokava.

Slaže se s korjenastim povrćem, bundevom i porilukom, a od voća s kruškama, šljivama i citrusima. Važno je znati da se uvijek dodaje na kraju kuhanja. Kao napitak najčešće se koristi u obliku čaja ili likera. Sastavni je dio kineske i indijske kuhinje dok ga mi Europljani najčešće koristimo kod pripreme hladnih salata s mesom peradi, ribljih i pilećih juha, voćnih salata, kompota, marmelada, kolača i keksa, naročito božićnih, te slatkog kruha. Anis se koristi i u pripremi pašteta, kobasica i jela sa svinjetinom. Upotrebljava se prilikom kiseljenja povrća kao što su, primjerice, krastavci i cikla. U nekim zemljama Bliskog istoka dodaje se juhama i gulašima.

Postoji i zvjezdasti anis, koji ima slična svojstva, prijatnog je, slatkastog mirisa i okusa, no posjeduje još i dozu ljutine. Probajte ga poslužiti uz klementine, jabuke i cimet, kao nježni, savršeni desert.

Poslužite ga s klementinom ili s jabukom
Profimedia Poslužite ga s klementinom ili s jabukom

 Kod suhog prženog sjemena okus je jači. Također, od sjemena, koje se skuplja po suhom vremenu i suši na toplom i prozračnom mjestu, dobije se anisovo ulje koje, zbog velikog postotka anetola, pomaže pri olakšavanju disanja i podstiče izbacivanje sluzi iz pluća. Anis je zato vrlo efikasan (i ukusan) lijek za kašalj, bronhitis i astmu. Uz to, anis olakšava probavu, smanjuje vjetrove i nadutost. U kombinaciji sa kamilicom i sjemenkama lana postaje dobar lijek protiv opstipacije. Preporučuje se i protiv upala grla u kombinaciji s kaduljom i crnim sljezom, a žvakanje svježeg sjemena preporučuje se ljudima koji pate od neprijatnog zadaha prouzrokovanog poremećajem rada probavnih organa. Pomaže i pri bolnim menstruacijama, jača seksualnu želju kod žena i muškaraca (posebno ako je skuhan u vinu i zaslađen medom), pomaže kod potencije a učinkovit je i u borbi s celulitom. Čaj od anisa dobro djeluje i na rad bubrega i mjehura, kao i na pravilan rad žuči a pomaže i pri stvaranja mlijeka kod dojilja, no treba znati da je anis zabranjeno rabiti za vrijeme trudnoće. Sve u svemu, anis je idealan prijatelj posebno u ovim hladnim, zimskim mjesecima.