Zašto ove sezone ne biste u svojoj ponudi blagdanskih koktela i pića, osim standradnih kao što su kuhano vino, eggnog ili punč, imali i malo maštovitije napitke? Donosimo vam pet recepata za zimske koktele, sigurni smo da ćete naći neki koji vam se sviđa!
1. ZIMSKA ČAROLIJA (recept: Mormito Asia, Walt Disney World, Orlando, Florida)
Sastojci (za jednu čašu):
0,5 dl votke
0,25 dl šnapsa od mente
0,25 dl likera od bijele čokolade
Lizalica
Crveni šećer ili kokosovi listići
Priprema:
Pomiješajte i ohladite sastojke. Ulijte u čašu za martini koju ste ukrasili ili s crvenim šećerom ili s listićima kokosa. Na kraju ubacite lizalicu.
2. ZA DUGE NOĆI
Sastojci:
1,2 dl votke
0.3 dl javorovog sirupa
1 grančica ružmarina
1.5 dl soka ružičastog grejpa
1 prstohvat soli
Priprema:
Na dnu čaše kratko zdrobite lišće ružmarina u javorov sirup i dodajte malo soli. Napunite čašu ledom i dodajte votku. Prelijte svježim ružičastim sokom grejpa, dodajte još malo soli te dobro promiješajte. Ukrasite grančicom ružmarina.
3. LIJEK ZA HLADNOĆU
Sastojci:
0.3 dl burbona
0.15 dl Aperola
0.15 dl Amara
0.15 dl limunovog soka
02 dl sirupa
0.9 dl vrućeg čaja
Priprema:
Kombinirajte sve sastojke osim vrućeg čaja u metalnom shakeru. Dno shakera potopite u drugi shaker napunjen vrućom vodom i promiješajte da se sastojci sjedine i ugriju. Ulijte u šalicu i prelijte vrućim čajem. Ukrasite sa cimetom.
4. BLAGDANSKI MARTINI
Sastojci:
0.6 dl votke
0.3 dl 100% soka od brusnice
0.2 dl začinjenog sirupa od vanilije (1 šalica šećera, 1 šalica vode, malo crnog papra, malo allspicea i štapić cimeta. Pustite da zavrije, smanjite vatru i kuhajte 5 minuta. Neka se potpuno ohladi, potom procijedite i dodajte 0.15 dl ekstrakta vanilije.)
Priprema:
Sve sastojke stavite u shaker s ledom. Protresite, procijedite u čašu za martini i ukrasite brusnicama.
5. ZAČINJENA VRUĆA ČOKOLADA
Sastojci:
0,5 dl tekile Milagro Añejo
85g čokolade s čilijem
vrhnje za kuhanje
1 prstohvat čilija u prahu
Priprema:
Rastopite čokoladu, dodajte tekilu, prelijte vrhnjem i naribajte čokoladu za ukras.