Sedam vina u kojima je graševina puni vinarija Kutjevo d.d. i s njima osvaja priznanja na ocjenjivanjima širom svijeta. Više od 10 osvojili su prošle godine, najsjajnija je platinasta medalja Graševini de Gotho s Decanterova ocjenjivanja, a već u prva tri mjeseca njihove graševine su nagrađene s tri dodatna priznanja.

Najbolje graševine
StoryGourmet Press Glavni enolog vinarije Kutjevo d.d. Ivan Marinclin

"Godinama smo istraživali potencijal sorte pa pokrenuli i proizvodnju pjenušca od graševine Maximo brut. S najboljih vinogradarskih položaja brali smo grožđe za Graševinu de Gotho, odležano i kompleksno vino za najzahtjevnije ljubitelje sorte i bijelih vina općenito", rekao je glavni enolog Kutjeva d.d. Ivan Marinclin.

Osim platinaste Graševine de Gotho, u ovoj graševinskoj Trici su i vrhunsko vino od najznačajnije hrvatske bijele sorte te Maximo Oro u kojoj je graševina sljubljena sa chardonnayjom, najznačajnijom bijelom sortom svijeta.

Najbolje graševine
StoryGourmet Press Vrhunska graševina. Cijena - 52,99 kuna

Jedna od najtraženijih butelja bijelog vina na tržištu, Graševina vrhunska, među najnagrađivanijim je vinima Kutjeva d.d. i brend vinarije. Svježa je i harmonična, žutozelene kristalno bistre boje, dominantnih cvjetnih i voćnih aroma. U okusu prevladavaju zelene jabuke s natruhama citrusa i cvjetnih nota kamilice. Vrhunska Graševina svojevrsni je uvod u vrhunsku priču vinarije te predstavlja vino koje je cijenjeno i prepoznato kako od kupaca, tako i od svjetski renomiranih ocjenjivača. Odlično pristaje hladnim predjelima, te jelima od bijelog mesa pa i masnije riječne i morske ribe nježnijih okusa. Butelja je u Konzumu 52,99 kuna.

Najbolje graševine
StoryGourmet Press Graševina de Gotho. Cijena - 79,98 kuna

Kompleksnog, elegantnog i profinjenog okusa te cvjetnih i voćnih mirisa je Graševina de Gotho. Grožđe je s položaja Vetovo gdje zemlja nije prebogata. Vinograd je posađen 1989. i loza se dobro ukorijenila pa nema stresova zbog suše, kiše ili drugih nepovoljnih uvjeta. Berba je ručna, a među bobicama je između 20 i 30 posto sušica. Prerada počinje s 24 sata hladne maceracije kako bi se izvukle arome i ekstrakti, a fermentacija traje gotovo tri mjeseca. Dio vina odležao je u drvenim bačvama. Berba 2018. sad je u punoj snazi i primjerena je kompleksnim mesnim jelima sa svijetlim umacima te ponajboljoj bijeloj morskoj ribi. U Vrutku butelja stoji 79,98 kuna.

Najbolje graševine
StoryGourmet Press Maximo Oro. Cijena - 75 kuna

Maximo Oro je kupaža graševine i chardonnayja. Grožđe za ovo ekskluzivno vino potječe s najboljih položaja kutjevačkog vinogorja. Uz smanjene prinose te pažljivu selekciju grožđa tijekom ručne berbe u vinifikaciji pa i odležavanju nastoje se sačuvati specifični mirisi i arome koje pruža kutjevački terroir. Premium cuvée odlikuje žuta boja sa zelenkastim odsjajem, zaobljenim mirisima bijelog voća i zrele jabuke uz dodir cvjetnih nota te diskretna mineralnost specifična za kutjevačka vina. Okus je skladan, pun, fino slastan i nježno voćan. Vino fino pristaje bogatijim sirevima, kremastim juhama i morskim specijalitetima poput plemenitih bijelih riba, a butelja u webshopu vinarije Kutjevo d.d. stoji 75 kuna.