Treći, zadnji dan ovogodišnjeg izdanja Madrid Fusiona započeo je pričom, i to pričom koju je slavni chef Mauro Colagreco, iz restorana Mirazur***, Menton, Francuska, započeo tako da je zamolio okupljene posjetitelje u publici da zatvore oči i da pomisle na Mjesec te razmisle u kojem se dijelu mjesečevih mjena prepoznaju. A priču je nastavio na vrlo kretivan način, predstavljajući jelovnik i koncept posluživanja koji će kroz mjesec lipanj živjeti u Mirazuru. "Vrijeme je za ponovo spajanje s zemljom i za novu priliku. Nemojte misliti o nama kao o lunaticima" s osmjehom na licu poručio je chef Colagreco, jer njihova je priča impresivna.
Pričom chef se vratio na početak 2020., postignute rezultate, proglašenje restorana kao najboljeg na svijetu od strane 50 Besta Restaurants, punim listama rezervacija. Pandemija je sve stavila u drugi plan, što je bio šok ali i razlog za potpuni zaokret i veliku promjenu, okretanje biodinamičkoj poljoprivredi, mjesečevom kalendaru te predanom radu s osobljem.
Zato je ovo bila posebna prilika za otkriti što se krije iza novog koncepta, jelovnika koji će se mijenjati jednom u četiri tjedna a koji će slaviti cvijeće, lišće, korijenje, voće... Jela koja je Mirazurov tim prezentirao bila su kao izrasla iz vrta, kako kroz odabrane namirnice tako i kroz doživljaj, jer je cijela pozornica bila urešena cvjetnim vrstama koje su asocirale na Mirazurov vrt, mjesto novog doživljaja, mjesto s kojeg pogled na mjesec ima novu dimenziju.
U nešto manje romatičnom ali vrlo predanom stilu inkluzivnosti i održivosti nastavio je i berlinski chef Björn Swanson. Nakon 15 godina rada u Michelinovim kuhinjama ovaj se chef prošlog listopada odlučio otvoriti vlastiti restoran Faelt u Berlinu, u samom jeku pandemije. Ali samo četri tjedan što je restoran bio otvoren bila su dovoljna za osvojiti Michelinovu zvjezdicu. Okupljenoj publici u velikom auditorijumu Madrid Fusiona chef je približio koncept restorana, za koji kaže da će biti jednostavan, onaj u kojem su se riješili svega suvišnog. "Kao da jedete kod kuće u atmosferi dnevnog boravka, uz malu distancu do kuhinje, kako bi bili u komunikaciji s gostima" istaknuo je chef. A njegova je ambicija učiniti sve kako bi se gost osjećao ugodno - bez obzira da li je u ljetnoj obući, kratkim hlačama ili u večernjem izdanju.
"Pandemija nam je dala šansu da razmislimo što nam je stvarno važno u životu i otkrili smo da su prioritet nova poznanstva, provoditi vrijeme razgovarajući i biti zajedno" istaknuo je chef. Opisujući restoran istaknuo je kako je to njemački restoran s nordijskim utjecajem, što je i odraz švedskog nasljeđa, ali i iskustva kuhanja u Francuskoj i Španjoskoj. Restoran je uglavnom vegeterijanski, a kroz jedno će jelo gosti moći uživati i u jednostavnim jelima od ribe ili mesa, ali uz napomenu: "Ne trebate meso ili ribu kako bi bili sretni, za to je dovoljno povrće".
U sklopu trećeg dana Madrid Fusiona, Story Gourmet je imao čast prisustvovati prezentaciji i kušanju sherry vina regije Jerez. Domaćin je bio César Saldaña, predsjednik regulatorne uprave za Jerez-Xérès-Sherry DO wines, a poseban gost Josep Roca, sommelier restorana El Celler de Can Roca***, Girona, Španjolska, jedan od trojice slavne braće Roca.
Ovogodišnji Madrid Fusion pripremio se u nikad kraćem roku, kroz svega pet mjeseci i to zahvaljujući organizatorima koji su odlučili pokušati te svijetu gastronomije dati priliku da pokaže što je spreman pokazati u bliskoj budućnosti. Tema kongresa je bila cirkularna gastronomija i o tome se pojmu govorilo kroz brojne fantastične primjere što je i više nego dovoljan znak da je novo vrijeme u gastronomiji već započelo.