Olimpijske igre u Tokiju su odličan povod za usavršavanje vještine pripreme japanske hrane. A odlična pomoć u toj namjeri su odlične kuharice (naravno, i sushi majstor osobno), pa vam predstavljamo tri knjige koje privlače kako receptima tako savjetima i fotografijama.

Japanese Home Cooking, Sonoko Sakai

Kuharice japanske kuhinje
Japanese Home Cooking 

Ova knjiga privlači kako izgledom tako i sadržajem kojeg potpisuje Sonoko Sakai, japansko-američka autorica, edukator i gastro pisac. Odrastajući u Kaliforniji u sedamdesetim godinama o japanskoj je kuhinji učila kroz svakodnevnu pripremu obroka jer na obiteljskom su se stolu redovno posluživali zeleni čaj, miso, wakame, kombu... namirnice koje je obitelji slala baka iz Japana. Spajajući japanske i lokalne namirnice Sakai je kreirala osobni fusion što je i temelj ove knjige u kojoj vas osim recepata očekuju savjeti o osnovnim principima japankog kuhanja, priboru, posuđu... A sve zaodjenuto u iskrenu emociju, osobno isksutvo i ljubav prema Japanu.

Kuharice japanske kuhinje
Japanese Home Cooking Japanese Home Cooking
Kuharice japanske kuhinje
Japanese Home Cooking Japanese Home Cooking

Tokyo Cult Recipes, Maori Murota

Kuharice japanske kuhinje
Tokyo Cult Recipes 

Autor ove atraktivne knjige je Maori Murota, kreator recepata i gastro edukator, a knjigu je napisao u čast rodnom mu gradu, Tokiju. Kroz seriju recepata on pokriva osnove kuhanja i tehnika, a zanimljive recepte otkrivate kroz zanimljiva poglavlja – doručak, bento, ručak, zalogaji, izakaya-style obroci, slastice. Jela kao što su curry udon, japanske palačinke, tempura donburi te druga jela tako tipična za Tokio osim riječima opisana su i kroz fotografije i odlične savjete. A začin više su fotografije grada, ulica, kuhinja, atmosfere...

Kuharice japanske kuhinje
Tokyo Cult Recipes Tokyo Cult Recipes
Kuharice japanske kuhinje
Tokyo Cult Recipes Tokyo Cult Recipes

Sushi Master, Nick Sakagami

Kuharice japanske kuhinje
Sushi Master 

U ovoj knjizi autor Tetsuya ‘Nick’ Sakagami otkriva što je to kvalitetan sushi i koje su to tehnike koje čine razliku. Step-by-step fotografije važan su dio knjige jer uz njih lako savladavate vještinu pripreme i jela kao što su hamachi, sashimi, juhe, a za istaknuti je kako je Sakagami jedini službeni certificirani osakana meister, (riblji master) izvan Japana, čiji rad priznaje Japan Fish Meister Association. Njegovo iskustvo, znanje i vještina očekuju vas na svakoj stranici ove knjige a za savršeno pripremljen sushi dovoljno je slijediti njegove savjete da uvijek birate najkvalitetniju ribu, usavršite vještine korištenja noža, naučite kako pirpemiti sushi rižu te živite vrijednosti održivosti.

Kuharice japanske kuhinje
Sushi Master Sushi Master
Kuharice japanske kuhinje
Sushi Master Sushi Master